Domnul Pierre Moigin, directorul tehnic al Fabricii de zahăr din Oradea, ne-a explicat mai clar ce activităţi au loc în această perioadă. În total se lucrează la producţie în jur de şase luni, iar restul timpului este alocat reparaţiilor, modernizărilor şi altor activităţi similare. Există două etape ale producţiei anuale şi anume perioada în care se prelucrează sfecla de zahăr şi cea în care se prelucrează zahărul roşu (brut). Deoarece fabrica funcţionează fără oprire în cursul perioadelor de producţie, se întâmplă ca unele dintre echipamente să se defecteze sau să se uzeze. De aceea se fac reparaţii şi verificări după aceste luni de activitate intensă. Limita maximă de producţie zilnică este de 900 de tone. Remontul este unul dintre ciclurile prin care trece o asemenea fabrică în decursul unui an. Se intră în remont pentru a înlocui anumite componente, a verifica sistemele şi, eventual, a moderniza anumite aspecte ale producţiei. Teoretic, perioada de remont ar trebui să se termine cu două săptămâni înainte de a începe prelucrarea zahărului roşu. Este nevoie de acest timp pentru a verifica dacă utilajele sunt în stare bună. Anul acesta se va începe acest ciclu pe data de 15 august, dar, deocamdată, mai pot avea loc nişte schimbări în acest sens. După aceea fabrica va intra din nou în remont până la începutul lunii octombrie, când este programată să înceapă prelucrarea sfeclei de zahăr. Ca în fiecare an, durata prelucrării sfeclei este dictată de recoltă. Cantitatea produsă ar trebui să se afle undeva pe la 28.000 de tone de zahăr, dar încă nu se ştie câtă sfeclă va putea fi recoltată de pe cele 6.500 hectare cultivate. Faza de remont normală din fiecare an se numeşte remont anual, dar se întâmplă ca o dată la 5 sau la 10 ani să aibă loc o perioadă de remont în care să se efectueze lucrări de anvergură mai mare. De exemplu, în urmă cu doi ani a fost schimbat acoperişul fabricii, în urma unei astfel de activităţi.