Treizeci de tineri din cinci țări, Grecia, Ungaria, Lituania, Portugalia și România, au participat timp de o săptămână, în cadrul unui program Erasmus Plus pentru copii cu situaţii sociale nefavorabile, la un schimb de experiență organizat de Asociația Ér hangja Egyesület din Săcueni.

„Asta este Europa noastră!” a devenit sloganul celor care au participat la programul Tineri NEET pentru copii cu situaţii sociale nefavorabile. Esența programului a permis tinerilor dobândirea cunoștințelor despre structura și funcționarea sistemului social din țările participante, plus un schimb cultural. Organizatorilor le-a fost teamă de acomodarea, interacțiunea sau cooperarea dintre copii, dar toate acestea au pierit ca-n basme. Programul a decurs fără greutăți. Prima zi a fost destinată acomodării. Având în vedere că cei treizeci de participanți au venit din țări cu culturi diferite, primul punct al zilei a fost întocmirea unui regulament de conviețuire. După o scurtă evaluare a zilei, a urmat seara interculturală, cu gustări specifice celor cinci țări. Cei treizeci de tineri au comparat structura și modul în care funcționează sistemele sociale din fiecare țară, cu accent pe protecția copiilor. Programul a inclus şi zile petrecute cu copii orfani și semi-orfani, crescuți la Casa de Copii a Fundaţiei Sfântul Francisc din Săcueni. Tinerii au discutat și despre funcționalitatea sau disfuncționalitatea sistemelor de protecție a copiilor abandonați, constatând că diferențele sunt pregnante. Pe când Ungaria preferă ca micuții să fie crescuți în familie, chiar dacă pâinea de zi cu zi e o problemă, Lituania are circa 15 localităţi cu așa-numite „ferestre” unde mamele își pot abandona copiii și au doar 10 minute pentru a se răzgândi. În Grecia, copiii abandonați sau orfani cresc în condiții familiale în case amenajate special în acest scop. Din discuțiile și poveștile participanților, a reieșit însă că ei nu au avut tangență cu asemenea situații. Nu au trăit niciodată sentimentul de a fi abandonați, ci au sosit din familii întregi şi iubitoare.

Cea mai palpitantă parte a programului a fost prima întâlnire cu copiii crescuți la Casa de Copii a Fundaţiei Sfântul Francisc din Săcueni și grupul de copii care, după programul școlar, sunt supravegheați și îndemnați la învățătură de Galamb Erzsébet. Acestă primă întâlnire a fost plină de afecțiune. Tinerii și copiii s-au înțeles de minune vorbind limba universală a dragostei, a jocului cu voie bună, a dăruirii de sine și a respectului. Din inițiativa tinerilor, organizatorii au petrecut o zi întreagă cu acești copii, în loc de orele planificate în program. Săptămâna a trecut foarte repede și fără piedici.