Seria de manifestări organizate în cadrul ediției cu numărul 26 a Maratonului Cultural pentru Nevăzători „Zilele Homer” a continuat marți, 23 mai, la Facultatea de Litere a Universității din Oradea, cu recitalul câștigătorilor ediției din acest an a Festivalului „Pașii profetului”.

 

Câștigătorii ediției a XXVI-a a Festivalului „Pașii profetului”, la secțiunile Poezie, Proză şi Epigrame, precum și la secțiunea internațională sunt următorii, la Poezie: Liliana Bădălău (Iași), Estera Bălan (Botoșani) și Ionel Nistor (Vrancea); la Proză: Iosif Kovacs (filiala Bihor-Sălaj), Sandu Marin (Dolj) și Liliana Bădălău (Iași); la Epigrame: Florea Radu (Dolj), Sandu Marin (Dolj) și Vasile Cristian (Bacău), iar la secțiunea internațională: Jenei Andras (Ungaria). Premiul special „Gheorghe Ardeleanu” al Festivalului Internaţional de creaţie literară pentru nevăzători „Paşii profetului” i-a fost acordat Victoriei Sârbu din Gorj.

După recitalul laureaților, a urmat lansarea ediției a II-a a antologiei scriitorilor nevăzători „Constelația Homer”, apărută la Editura Tipo Moldova, 2017, coordonată de scriitorul Radu Sergiu Ruba.

Antologia a fost prezentată de poetul Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, și de poetul nevăzător Ion Podosu, din Cluj, vicepreședintele cultural pe țară al ANR.

Tot marți, 23 mai, s-a desfășurat ședința Comisiei de cultură și presă a ANR, iar seara, la restaurantul „Silena”, din Băile Felix, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor celei de-a 26 ediții a Festivalului Internațional de Creație Literară pentru Nevăzători „Pașii profetului”, urmat de concertul cântărețului nevăzător George Nicolescu.

”Zilele Homer” continuă astăzi, 24 mai, de la ora 10.00, la Hotel Padiș, în Băile Felix, cu ședința Consiliului Director Național, iar joi, 25 mai, nevăzătorii sunt invitați, de la ora 19.00, la Teatrul „Regina Maria” Oradea, unde se va juca spectacolul „În plină glorie”, de Quilter, în timp ce la Filarmonica de Stat Oradea, tot de la ora 19..00, va fi prezentat un concert vocal-simfonic. Vineri, 26 mai, de la ora 12.00, va avea loc un curs de inițiere în calculatoare, iar sâmbătă, 27 mai, nevăzătorii sunt invitați, de la ora 10.00, să viziteze Cetatea Oradea. Seara, de la ora 19.00, la Teatrul „Regina Maria”, se va juca spectacolul „Desculț în parc”, de Neil Simon - sala „Arcadia”.

Maratonul Cultural pentru Nevăzători „Zilele Homer” este organizat de Asociația Nevăzătorilor din România - Filiala Interjudețeană Bihor - Sălaj, prin poetul Gheorghe Vidican, referent cultural-sportiv în cadrul asociației.

Ediția din acest an a „Zilelor Homer” se va încheia duminică, 28 mai, cu spectacolul „Mizantropul”, de Moliere, care va fi prezentat de actorii Teatrului „Szigligeti” Oradea, de la ora 17.00.

De menționat că nevăzătorii, copiii nevăzătorilor şi însoţitorii acestora au intrare gratuită la spectacolele înscrise sub acest generic.