Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Fundația belgiană VZW Oradea și Asociaţia Solid International au sărbătorit vineri, 24 februarie, 10 ani de la înființarea Complexului de servicii comunitare „Plopii fără soț”. La evenimentul aniversar au participat oficialități, colaboratori și persoane direct implicate în activitatea desfășurată pe parcursul unui deceniu de existență.

Din prezidiu au făcut parte Lucian Călin Puia, directorul general al DGASPC Bihor, Szarka Arpad, directorul general adjunct al DGASPC Bihor, Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean Bihor, subprefectul judeţului Bihor, Iulius Delorean, și Patrick Bellinck, preşedintele Fundaţiei belgiene VZW.

„Astăzi (n.r. - vineri), sărbătorim zece ani de activitate, plini de reușită, în care peste 5.000 de beneficiari au avut parte de servicii sociale de calitate în cadrul DGASPC Bihor. Acest eveniment aniversar este o încununare a unei munci reuşite. Dacă în urmă cu zece ani, noi aveam nevoie de sprijin din partea altor specialiști, și aici a venit cu un plus organizația din Belgia, astăzi, noi suntem în măsură să împărtășim din experiența noastră acumulată de-a lungul anilor și altora prin centrele pe care le avem aici și prin serviciile pe care le prestăm”, a spus Lucian Călin Puia, directorul general al DGASPC Bihor în deschiderea evenimentului.

„Faptul că discutăm de aproximativ 5.000 de beneficiari este o dovadă clară a faptului că acest centru este un exemplu de foarte bună practică, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, în ceea ce privește respectarea unor standarde înalte de calitate”, a spus și Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean Bihor. 

Printre cei prezenți la eveniment s-a aflat Arina Moș, directorul Administrației Social Comunitare Oradea, dar și reprezentanții unor instituții cu care DGASPC Bihor se află în bune relații de colaborare.  Complexul de servicii comunitare „Plopii fără soţ” este rezultatul colaborării dintre Direcţia de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Bihor, Fundaţia belgiană VZW Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Asociaţia Solid Internațional, şi are misiunea de a sprijini familiile pentru ca fiecare copil să aibă şansa de a se dezvolta în siguranţă lângă părinţii săi şi de a proteja copiii împotriva abuzului, neglijării şi exploatării.

Istoria Complexului de servicii comunitare „Plopii fără soț” începe în anul 2003, odată cu dezvoltarea Programului PARI (Prevenirea Abandonului și Reducerea Instituționalizării), a Fundației VZW Oradea, care a avut ca scop dezvoltarea și diversificarea serviciilor alternative care pun accentul pe o îngrijire personalizată centrată pe copil și care se adresează copiilor defavorizați din punct de vedere social. Tot atunci, conform legislației în vigoare, apare nevoia restructurării centrelor de plasament și dezvoltarea de servicii alternative. Decizia parteneriatului dintre DGASPC Bihor, VZW Oradea, Asociaţia Solid International și Consiliul Județean Bihor, pentru inițierea unui centru de suport familial și protecția copilului, după un model flamand, a fost luată în perioada 2004-2005, iar în următorii doi ani, partea belgiană a coordonat lucrările de construire a clădirii, care se află pe strada Ep. Ioan Alexi nr. 23. În anul 2007, a avut loc angajarea personalului de către DGASPC Bihor, în parteneriat cu VZW Oradea, și planificarea integrării Centrului Maternal în cadrul Complexului de servicii. Odată cu formarea echipei, activitatea profesională s-a organizat în jurul a trei principii: promovarea calității vieții, implementarea unor practici validate științific și promovarea colaborării interinstituționale.