Furnizorii de servicii medicale care sunt sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, fie că sunt de stat sau privaţi, trebuie să ofere servicii după aceleaşi standarde, fiindu-le decontate aceleaşi tarife. Ca regulă generală, pacienţii care sunt asiguraţi şi au bilet de trimitere beneficiază de consultaţii suportate din bugetul asigurărilor de sănătate. Cei care solicită "la liber" consultaţii la policlinicile private sau la cabinetele medicale individuale trebuie să ştie că vor scoate din buzunar sume importante de bani. Şi asta, la fiecare consultaţie. În acelaşi timp, în cabinetele medicale individuale sau cabinetele de medicină dentară ori ginecologică, evaziunea fiscală este la ea acasă. Pacienţii nu primesc nicio dovadă că au achitat vreun serviciu medical, iar organele de control fiscal ridică din umeri: nu e de competenţa noastră.

 

"Pelican" cel pofticios

De realitatea tristă şi scumpă a sistemului medical autohton s-a lovit familia Cincea, din comuna Lăzăreni. "Am venit pe 27 iulie cu soţia la Policlinica 'Pelican' din Nufărul, pentru o consultaţie. Se plângea că o doare urechea. La recepţie am achitat 70 de lei taxa de consultaţie, după care am fost îndrumaţi către medicul de specialitate. Soţiei i s-a pus un diagnostic şi i s-a prescris o reţetă, medicul spunându-ne să revenim pentru un control peste două săptămâni. Când am revenit pentru control, la ghişeu ni s-a spus că trebuie să achit încă o dată 70 de lei, dar eu am plătit o dată, nimeni nu mi-a spus la început că urmează să mai plătesc şi la control! Nu mi se pare că procedează corect. Eu lucrez în construcţii şi dacă mă înţeleg cu clientul că un montat de gresie costă atâţia lei, când urmează să pun rostul nu îi mai cer alţi bani în plus", relatează Cristian Cincea. Supărat pe procedurile celor de la "Pelican", omul s-a adresat şi Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, instituţie de la care am aflat că o echipă de control se va deplasa astăzi la policlinică pentru a verifica dacă clienţii beneficiază în mod corect de toate informaţiile privind serviciile medicale oferite. De menţionat că policlinica amintită emite bon fiscal în momentul achitării banilor pentru serviciul medical prestat.

 

Boala, afacere profitabilă

Deşi criza a lovit în mai toate buzunarele, un segment care produce bani constant este cel al furnizării de servicii medicale. Când omul este lovit de boală îşi dă şi cămaşa de pe el, numai să se facă bine. Dovadă tarifele percepute la cabinetele medicale, dentare, ginecologice sau de către policlinicile private care prosperă în Oradea. O simplă consultaţie într-o policlinică privată, la un medic specialist, costă 60 sau 70 de lei. O radiografie, ecografie sau un EKG variază între 30 şi 80 de lei. Un RMN fără substanţă de contrast costă 120 de lei, pe când unul cu substanţă de contrast ajunge la 180-200 de lei. Pentru un simplu vaccin administrat se percep 25-30 de lei, în timp ce o singură vizită la medicul dentist se soldează cu minim 100 de lei scoşi din buzunar. În cazul unor intervenţii dentare trebuie să se ţină seama şi de materiale folosite pentru plombe, reconstrucţii etc. care sunt extrem de piperate, precum şi imaginile radiologice obligatorii, care pornesc de la minim 30 de lei.

 

Dacă în privinţa policlinicilor private situaţia fiscală este clară, acestea fiind organizate sub forma unor societăţi comerciale cu personalitate juridică, în cazul cabinetelor medicale individuale situaţia e scăpată de sub control. Din punct de vedere fiscal, evident... (va urma)