Iniţiativă lăudabilă, întâlnirea generaţiilor de absolvenţi gojdişti se perpetuează şi datorită preocupărilor inimosului profesor Emil I. Roşescu, care s-a stins din viaţă în urmă cu un an. Despre acesta se spune că din cei 91 de ani de viaţă 70 i-a petrecut în şcoală. Continuând această tradiţie, la sfârşitul săptămânii trecute, am fost martorii unei astfel de întâlniri a absolvenţilor care au părăsit acum 55 de ani băncile liceului.


În cuvântul său, actualul director al Liceului "E. Gojdu", prof. Viorel Mititeanu, i-a asigurat pe "bătrânii" gojdişti că şcoala se află pe mâinile unor profesori buni, datorită lor tot mai mulţi elevi au urcat pe podium la diverse concursuri naţionale şi internaţionale, iar ministerul de resort i-a acordat acestui colegiu pentru a doua oară diploma de onoare. Poate acest lucru se datorează şi preocupărilor dascălilor, acum, ca şi odinioară, de a face educaţie şi în afara orelor de clasă, condiţie de apreciere a muncii lor, ca să amintim unul din interviurile date de regretatul profesor Emil I. Roşescu.
Conform tradiţiei, s-a dat citire cataloagelor. În 1953 au absolvit Liceul "E. Gojdu" două clase de băieţi, adică 57 de băieţi, dintre care aproape jumătate nu mai sunt în viaţă. Apelând la statistici, aflăm că toţi absolvenţii acestei promoţii au terminat studii superioare şi că este una dintre cele mai valoroase. Dar cine sunt absolvenţii promoţiei? Ca să nu uităm pe nimeni, nu le vom da numele. Astfel, acest liceu a dat un general cu trei stele, care a reprezentat Armata română în foruri internaţionale şi la tratate importante; îl recunoaştem şi pe fostul director general a Institutului Român de Fizică Nucleară, în prezent profesor la universităţi de prestigiu din străinătate; pe un pionier al chimiei româneşti, care şi-a adus contribuţia la construcţia marilor combinate ale ţării; un alt absolvent a scotocit tainele apelor geotermale, construind la Oradea un important centru în domeniu, recunoscut pe plan mondial; şi să vorbim tot de cei vii, un alt gojdist din această promoţie, un scriitor renumit, în prezent şi director al Editurii Academiei Române; un alt gojdist s-a stabilit în 1976 în Canada, având merite în proiectarea unor obiective industriale din ţara de adopţie, dar care nu a uitat să-şi căsătorească unicul fiu cu o orădeancă. Nu ar trebui să-i uităm nici pe absolvenţii seriei, ne referim la doi medici din Braşov şi Arad şi, totodată, profesori universitari.
În aceeaşi atmosferă, a fost prezentată participanţilor noua carte a lui Emil I. Roşescu "Eumenide (Pădurea are şi uscături)", care este de fapt cea de-a 22-a carte a regretatului profesor, dar şi cele trei volume, în premieră, ale registrului care consemnează opiniile celor care au consemnat în Cartea de aur ilustrată a Colegiului Naţional "E. Gojdu", un adevărat muzeu.