În perioada 29 martie - 4 aprilie, inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au efectuat 95 de acţiuni de control care s-au soldat cu 30 sancţiuni contravenţionale. Verificările s-au axat, în principal, pe calitatea şi modul de comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale - carne (în special cea de miel), peşte şi produse din peşte, ouă, vopsea de ouă, produse zaharoase, ciocolată, vin. De asemenea - pe soluţionarea reclamaţiilor pe care organul de control le-a primit din partea cetăţenilor. Trebuie să spunem că valoarea amenzilor a diferit în funcţie de gravitatea abaterilor constatate - între 2 şi 33 milioane de lei, suma totală cifrându-se la 162 milioane lei. În ceea ce priveşte valoarea produselor cu deficienţe depistate în urma controalelor desfăşurate, aceasta s-a ridicat la 206,1 milioane lei, iar valoarea produselor periculoase retrase din circuitul consumului uman a fost de aproape 60 milioane lei. Din nou, abaterile constatate au fost de natură informaţională: expunerea la comercializare fără elementele de identificare necesare informării consumatorilor (lipsa denumirii produsului, producătorului şi adresa, greutatea netă, preţurile, dar şi condiţii de păstrare etc.), sau cu acestea incomplete. Au fost găsite şi produse cu termene de valabilitate depăşite, ori păstrate în condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare. Legat de sesizări şi reclamaţii, vă putem spune că în perioada amintită OJPC a primit un număr mai mare decât media, dar se vede treaba că inspectorii le-au putut face faţă, de vreme ce, în doar 7 zile, au fost soluţionate 60! Şi încă ceva: cele mai multe nemulţumiri primite din partea consumatorilor s-au referit la calitatea produselor nealimentare, urmate de prestarea serviciilor, şi abia în ultimul rând de produsele alimentare.