Potrivit noilor reglementări publicate de Ministerul de Finanţe, erorile constatate pot fi determinate de completarea eronată a denumirii entităţii raportoare, activităţii CAEN (denumire clasă CAEN şi/sau cod CAEN), formei de proprietate, numărului de salariaţi şi/sau a altor indicatori raportaţi prin formularul "Date informative".

De asemenea, constituie obiect al corectării şi situaţiile determinate de: transmiterea electronică de situaţii financiare anuale/raportări contabile anuale în loc de declaraţie de inactivitate, precum şi transmiterea electronică a declaraţiei de inactivitate în loc de situaţii financiare anuale/raportări contabile anuale; transmiterea electronică de situaţii financiare anuale/raportări contabile anuale folosind un format de raportare cuprins în programul de asistenţă, diferit de cel corespunzător tipului de entitate sau netransmiterea electronică a tuturor documentelor prevăzute de lege (raportul administratorilor, declaraţia pe propria răspundere, raportul auditorului statutar etc.). Procedura de corectare a erorilor cuprinse în bilanţ se aplică în cazul în care operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial care depun la registratura unităţilor teritoriale ale MFP un alt set de situaţii financiare anuale, respectiv raportări contabile anuale, pentru aceeaşi perioadă de raportare cu cea corespunzătoare depunerii iniţiale.

În cazul corectării unor erori, ulterior depunerii situaţiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale, operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial pot depune numai la registratura unităţilor teritoriale ale MFP un alt set de situaţii financiare anuale şi documentele cerute de lege, respectiv raportări contabile anuale, după caz, care vor cuprinde informaţii corectate. Entităţile depun situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale la registratura unităţilor teritoriale ale MFP în format electronic, împreună cu situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale listate cu ajutorul programului de asistenţă elaborat de MFP, semnate potrivit legii. Concomitent, administratorul trebuie să depună şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectării erorilor constatate, precum şi faptul că acestea reflectă realitatea entităţii raportoare, din care un exemplar în format tipărit va fi depus la registratura unităţilor teritoriale ale MFP, împreună cu situaţiile financiare/raportările anuale corectate. Termenul maxim de depunere a situaţiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale care cuprind informaţii corectate este sfârşitul exerciţiului financiar/anului următor celui la care se referă situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale la care s-au constatat erori. În cazul corectării de erori, indicatorii publicaţi pe site-ul MFP potrivit prevederilor Ordinului nr. 1.485/1999 pentru publicarea pe serverul MFP a informaţiilor privind plătitorii de impozite şi taxe înregistraţi (agenţi economici şi instituţii publice) au la bază informaţiile retransmise de operatorii economici. În aceste situaţii, pe site-ul MFP apare menţiunea că “indicatorii publicaţi se bazează pe informaţiile retransmise la data de “...”

O ultimă precizare: Ordinul nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse în situaţiile financiare anuale şi raportările contabile anuale depuse de operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 274/12 aprilie.