În campanie, motoarele românismului au duduit la foc automat. Ne-am săturat de klauşi, julieni şi koveşi, de papagalii bruxelezi, de teleghidaţii lui Soroş. România trebuie condusă de români şi cu asta s-au săvârşit nişte alegeri care au adus în fruntea guvernului o româncă pe nume Sevil Shhaideh.

 

Pentru că încă nu poate deveni premier, Liviu Dragnea şi-a numit fina de cununie în fruntea guvernului. A spus-o clar la conferinţa de presă în care a anunţat numele candidatului, că „deocamdată” nu poate deveni prim ministru. Îl încurcă o lege dată pe vremea guvernului PSD condus de Adrian Năstase şi care încă nu a fost atacată la Curtea Constituţională. Dar acest lucru se va schimba cu siguranţă şi, cel mai probabil anul viitor, Moş Nicolae îi va planta lui Klaus, sub brăduleţ, premierul „care merită”. Noua majoritate parlamentară va avea grijă să netezească căile spre intrarea din faţă în Palatul Victoria pentru cel care conduce partidul de guvernământ.

Numirea în sine nu este surprinzătoare, dimpotrivă. Liderul PSD a spus încă în noaptea alegerilor că nu va face puterea cadou nici unor persoane, nici unor instituţii. De aceea se prefigurau deja variantele: fie el însuşi premier, dar urmau inevitabile complicaţii legale; fie să conducă guvernul printr-un interpus, telecomandat. A doua variantă a avut câştig de cauză, fiind verificată deja de preşedintele Traian Băsescu cu „telecomandatul” său Emil Boc. E adevărat, la o scară mai decentă din punct de vedere politic. O relaţie de subordonare în care Băsescu dădea ordinul, iar Boc încerca să-l execute cât mai fidel. În noua formulă, cred că Dragnea va conduce efectiv şi va semna cu mânuţa doamnei Sevil. Surprinzătoare este, în schimb, schimbarea macazului de către cei care au câştigat alegerile, clamând românismul, cei care apărau familia tradiţională, creştină, prin numirea unui candidat provenind dintr-o minoritate etnică şi de religie musulmană. Sunt îndreptăţiţi votanţii PSD să se simtă păcăliţi? Poate că unii se simt traşi pe sfoară, însă aici nu este vorba despre etnia şi religia cetăţeanului român propus ca premier. Este vorba despre manipulare şi ipocrizie, iar cei care acum se simt înşelaţi, poate că vor deveni mai atenţi în viitor şi vor reuşi să elimine populismele din opţiunile lor politice. Poate că doamna Sevil are o pregătire temeinică, este o profesionistă în administraţie, dar mai mult decât orice va rămâne doar marioneta lui Dragnea din fruntea guvernului. O tehnocrată. Ca aceia pe care i-a fript pesedeul şi Dragnea pe toate părţile în campania electorală. Numai că „tehnocrata” lui e mai provincială şi cu butoane.

Una peste alta, după ce românii au ales ca preşedinte un minoritar neamţ luteran, iată că vor avea şi un prim ministru femeie, o minoritară turco-tătară de religie musulmană. O premieră în istoria României. Musteşte ţara asta de intoleranţă, nu-i aşa?! Cei care vor mai îndrăzni să susţină că sunt persecutaţi etnic în această ţară merită tot dispreţul. O palmă pe care a încasat-o UDMR, ai cărei lideri, uluiţi de nominalizare, s-au văzut nevoiţi să accepte firimiturile guvernării printr-o colaborare parlamentară cu coaliţia de guvernământ. O palmă însă şi pentru PSD, dată chiar de şeful suprem, care nu vrea să fie pus în umbră de nimeni. Cel mai puternic partid din ţară, cu multe cadre care se visau în guvern, cu baronii cei mai influenţi şi groşi la pungă vor digera cu greu ofensa. Germenii răzbunării au încolţit în miezul iernii.