Campania "Let's do it Romania!" a debutat, ieri, cu primele acţiuni de igienizare care au urmărit curăţarea cursurilor de apă. Elevii de la trei şcoli orădene şi-au manifestat dorinţa de a se înscrie în această campanie pentru un mediu mai curat, astfel că, înarmaţi cu mănuşi şi cu saci menajeri, au luat la picior malul Peţei. După numai câteva minute, voluntarii s-au văzut depăşiţi de situaţie, anumite zone fiind adevărate focare de infecţie, care ar fi necesitat ajutorul firmei de salubrizare şi nu implicarea unor copii. "Recolta" a fost bogată, strângându-se peste 60 de saci menajeri de gunoaie, a câte 120 litri fiecare.


Sub sloganul "Let's do it Romania!" Administraţia Bazinală de Ape Crişuri organizează o serie de acţiuni de igienizare, conştientizare şi sensibilizare a cetăţenilor în ceea ce priveşte păstrarea apelor curate. Ieri, a avut loc un prim eveniment care a avut ca obiect curăţarea pârâului Peţa pe tronsonul care străbate municipiul Oradea. Munca grea în această acţiune a revenit elevilor de la trei dintre unităţile şcolare din Oradea. Astfel, pârâul Peţa a fost împărţit în trei tronsoane, fiecare zonă fiind încredinţată unei şcoli. Tronsonul Pod Cantemir - Pod Universitate a revenit elevilor clasei a XI-a C de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia", însoţiţi de profesorii Gabriela Popa şi Ioana Boroş. Cei 30 de elevi voluntari, împărţiţi în două grupe, una pe malul drept şi alta pe malul stâng, s-au înarmat cu mănuşi şi cu saci menajeri şi au luat la periat malurile Peţei. "Este o tradiţie pentru şcoala noastră să participăm la astfel de acţiuni. Eu cred că astfel de acţiuni trebuie efectuate mai des, mai ales că sunt în folosul educaţiei tinerilor", ne-a declarat prof. Gabriela Popa, de la C.T. "Traian Vuia". Munca de igienizare nu a fost una uşoară, voluntarii întâmpinând numeroase greutăţi, mai ales că iarba de pe mal nu fusese cosită de mult timp. În plus, în zona conductelor de apă îşi făcuseră adăpost câţiva boschetari care adunaseră aici pături, haine, sticle şi alte deşeuri menajere. Chiar şi fără a zăbovi foarte mult în acest loc, voluntarii, în doar câteva minute, au reuşit să umple cu sticle, pungi, PET-uri ect. sacii menajeri avuţi la dispoziţie. "Sperăm ca prin aceste acţiuni şi alţi oameni să ne urmeze exemplul. Poate că, dacă văd că e curat, nu vor mai arunca mizeria pe jos", ne-a declarat Ioana Pavel, elevă la C.T. "Traian Vuia".

Cu mic, cu mare, la igienizare
O altă echipă a pornit de la Podul de la Universitate spre Piaţa Obor. Voluntarii care au primit acest tronson în vederea igienizării au fost elevii Liceului cu Program Sportiv Bihorul, însoţiţi de institutor Dorina Dulău (clasa a II-a), profesoara Georgeta Susa (clasa a III-a) şi inv. Diana Vidican (clasa a IV-a). "Aceste acţiuni au mult mai mare impact asupra elevilor decât orele în sine. Noi aplicăm ceea ce învăţăm la orele de ştiinţe ale naturii. Practica este mai importantă decât teoria", ne-a declarat prof. Georgeta Susa, de la Liceul Sportiv. Trist este că, în timp ce cei mici se chinuiau să igienizeze zonele verzi de pe mal, pe strada Universităţii, tronau mormane de gunoi, fără ca RER, Poliţia Comunitară sau inspectorii Primăriei Oradea să facă ceva în acest sens. "Prin aceste acţiuni dorim ca elevii să conştientizeze importanţa protecţiei cursurilor de apă şi a mediului înconjurător. Azi (ieri - n.r.) am organizat această acţiune pentru intravilanul municipiului, iar sâmbătă ne vom afla la Uileacu de Beiuş, pe malul Crişului Negru, alături de elevii Şcolii cu clasele I-VIII din localitate", ne-a declarat dr. ing. Dorel Dume, director tehnic ABA Crişuri.

Zeci de saci menajeri plini cu gunoaie
A treia echipă de voluntari a provenit de la Şcoala cu clasele I-VIII "Avram Iancu" Oradea, însoţită de învăţătoarea Mariana Negruţ (clasa a IV-a A), prof. Ana Luncan (clasa a IV-a B) şi prof. Ramona Anghel (clasa a IV-a C). Aceştia au avut de igienizat tronsonul cuprins între podul de la Piaţa Obor - Pod Calea Aradului. Acţiunea a avut o bună "recoltă": s-au strâns peste 60 de saci menajeri, a câte 120 l fiecare, care au fost ridicaţi de angajaţii A.B.A. Crişuri, urmând a fi depozitaţi în spaţii special amenajate.

Campania "Let's do it România" va continua şi mâine, începând cu ora 9.00. Punctul de întâlnire este Parcul Libertăţii (Podul Intelectualilor). Acţiunea de salubrizare se va desfăşura pe malurile Crişului Repede, între Podul Cele Trei Crişuri şi Podul Decebal.