Oradea este, în aceste zile, gazda celei de-a III-a ediţii a workshopului "Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România", eveniment organizat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Cetatea Oradea și Asociația "Cei 40 de Mucenici.

Workshopul se desfășoară în Cetate...

Și nu întâmplător, pentru că, până la sfârşitul acestui an, zece foste celule, aflate în subsolul Cetăţii, vor fi complet amenajate şi vor sta mărturie cu privire la ororile petrecute în Penitenciarul din oraşul de pe Criş. Deschiderea lucrărilor a avut loc ieri și i-a revenit președintelui IICCMER, dr. Radu Preda: "Pentru Institutul nostru, este un crez asumat public de a vedea puse bazele, până în anul 2018, a unui muzeu al crimelor comunismului în București. Dar la fel de mare nevoie avem și de spații ale memoriei în orașele importante ale țării. Astfel, ne-am propus să creăm un forum, o rețea informală, prin care să-i adunăm pe cei care încearcă să intre în această logică memorială”, a spus președintele IICCMER. El a menționat că în ceea ce privește orizontul centenarului care va avea loc peste câţiva ani, din cei 100 de ani de Românie unificată, 75 sunt sub semnul unor discuții antagonice. "În timp ce unii văd în anumite personalități ale istoriei noastre criminali de război, alții îi asociază cu eroi ai neamului. Tocmai de aceea, un muzeu al crimelor comunismului este o urgență pentru a ne pune în rânduială conștiința istorică”, a mai spus Radu Preda.

Muzeu al represiunii comuniste la Oradea

În continuare, a luat cuvântul viceprimarul Huszar Istvan, care a urat bun venit oaspeților din țară și din Ungaria, prezenți la workshop, arătând că Primăria Oradea și-a manifestat întotdeauna deschiderea față de astfel de evenimente. A vorbit apoi Cornel Popa, președintele Consiliului Județean Bihor. El și-a manifestat întregul sprijin pentru înființarea unui muzeu al represiunii comuniste la Oradea, cu atât mai mult cu cât și bunicul din partea mamei sale a fost deținut politic. Inițiativa de a organiza acest eveniment în orașul nostru a fost salutată și de către dr. Cosmin Budeancă, expert IICCMER, care a făcut o scurtă trecere în revistă a edițiilor anterioare și a anunțat că, după Oradea, evenimentul se va desfășura la Râmnicu Sărat. Un punct de atracție și de studiu în calendarul workshopului este expoziția "Muzeul Represiunii și Rezistenței în Bihor”. Colega noastră Cristina Pușcaș, doctor în istorie, inițiatoarea acestui proiect, a vorbit, la final, despre muzeul represiunii comuniste care se organizează la subsolul unui corp al Cetăţii orădene și unde se vor regăsi, printre altele, toate dosarele foştilor deţinuţi politici. "Am ales Cetatea Oradea pentru acest spaţiu muzeistic, deoarece Cetatea a fost lagăr şi centru de tranzit pentru "duşmanii poporului”, din toamna anului 1944 până în 1949. Acest muzeu va fi în special un muzeu pentru tânăra generaţie, pentru a vedea ororile ce s-au întâmplat în centrele de represiune din ţară şi să nu mai permită forţelor răului să se mai instaleze vreodată în România”, a declarat Cristina Puşcaş.

Printre cei prezenți ieri, la deschiderea evenimentului, s-au numărat: Alin Mureșan, directorul general IICCMER, dr. Dumitru Sim, manager proiect Cetate, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Lucian Silaghi, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România - Filiala Bihor, deputatul Florica Cherecheș și prof. univ. dr. Gabriel Moisa din cadrul Universității Oradea. Moderator a fost dr. Irina Hasnaș, expert IICCMER. De asemenea, au participat cu lucrări în cadrul atelierului: dr. Márton Békés, director Dept. Cercetare, Terror Haza (Casa Terorii), Budapesta, Maria Axinte, Fundația "Sfinții închisorilor", Pitești, Bogdan Ivașcu, Complexul muzeal Arad și Ioan Chertiție, Asociația "Pro-Activ Memoria Târgu Ocna. Acest workshop va continua astăzi și se va încheia duminică, 20 martie.