Liceul Don Orione din Oradea îmbracă, în aceste zile, haine de sărbătoare, cu privejul aniversării a 25 de ani de activitate orionină în România. Congregația „Don Orione” este prezentă în România din anul 1991, când apare la Oradea cu binecuvântarea PS Valeriu Hossu. În 1995, ia naștere Liceul Don Orione din Oradea. În 2009, se deschide grădinița, în 2010, ciclul primar, urmat, în 2011, de ciclul gimnazial. În prezent, în această instituție de învățământ învață aproximativ 600 de elevi.

 

Tinerii, comoara cea mai de preţ a familiei şi a societăţii...

„Suntem onorați că în liceul nostru are loc un eveniment de o asemenea anvergură. Instituția noastră este una prestigioasă și se bucură de o dezvoltare continuă, de cadre didactice dedicate și de elevi merituoși”, a declarat Alexandru Stoica, directorul liceului, joi, într-o conferință de presă.

Sfântul Luigi Orione spunea: „Tinerii sunt comoara cea mai de preţ a familiei şi a societăţii. După modelul în care sunt educaţi și mediul în care cresc, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de maine”.

Pornind de la acest citat, Stoica și-a exprimat speranța că ambasadorii acestei școli,  elevii, vor fi soarele zilei de mâine, după ce vor ieși pe poarta acestei instituții.

Directorul Liceului Don Orione a mai spus că, sub îndrumarea Congregației, în cadrul școlii funcționează și diverse activități extrașcolare, în mod deosebit Oratoriul și grupul Scout. „În Centrul Don Orione, educația începe luni dimineața și se termină duminică seara. Acest lucru este posibil datorită preoților care slujesc în acest Centru – părintele Mihai Fechetă și părintele Florian Gui. Împreună, slujesc în Parohia Duminica Tuturor Sfinților, care este centrul de spiritualitate al Centrului Don Orione din Oradea și al activităților din acest Centru”, a mai spus Alexandru Stoica.

Congregația, activă în peste 30 de țări

A fost fondată de Sfântul Luigi Orione și activează în peste 30 de țări, pe toate continentele. În România, Congregația Don Orione și-a început activitatea pentru prima dată la Oradea. „Congregația este prezentă în România din 1991, când apare la Oradea cu binecuvântarea PS Valeriu Hossu. În 1995, ia naștere Liceul Don Orione din Oradea. În 2009, se deschide grădinița, iar în 2010 ciclul primar, urmat în 2011 de ciclul gimnazial”, a declarat Miheller Peter, managerul Liceului Don Orione Oradea.

„Noi încercăm să le oferim elevilor noștri o educație mai mult decât formală. Activitatea școlară este completată cu activități extrașcolare, care vin în sprijinul formării acestor copii și tineri. Scopul clar este ca în formarea lor să-i ajutăm să devină oameni mai activi, mai bine integrați în societate, cu niște valori mai ferme. Aceste activități sunt o alternativă foarte bună la ceea ce este ispita tinerilor din zilele noastre (internet, televizor, cluburi etc.)”, a mai spus managerul liceului. El a menționat că activitățile au și un caracter social, motivația pentru toate acestea fiind binele comun, care este unul dintre obiectivele Centrului Don Orione.

„Slujirea călugărilor orionini se manifestă preponderent în sectorul educativ, caritativ-asistențial și parohial”, a arătat și părintele Mihai Fechetă, directorul Centrului Don Orione Oradea, menționând că, pe lângă activitatea formativă a viitorilor preoți și călugări, Congregația coordonează și programe educative și caritative, prin asistența la domiciliu a câtorva zeci de familii nevoiașe.

La conferința de presă de joi a participat și pr. Aurelio Fusi, director provincial al Congregaţiei „Don Orione”, Roma. În cuvântul său, distinsul invitat a subliniat faptul că cei 25 de ani de activitate orionină în România formează deja o istorie. „În acești ani, mii de copii au venit aici și s-au putut bucura nu numai de profesionalismul cadrelor didactice, ci și de o formare umană care are originea la Sfântul Don Orione, în carisma sa, care este o carismă a educației. A sărbători cei 25 de ani la Oradea înseamnă a sărbători toate acele persoane care, în numele lui Don Orione, și-au dedicat o parte sau chiar toată viața lui Don Orione”, a menționat Don Aurelio Fusi.

Oaspeți din țară și străinătate, la Oradea

Activitățile omagiale, organizate sub genericul „25 de ani de slujire în România”, au debutat joi, 27 octombrie, cu Sfânta Liturghie de la Parohia „Duminica Tuturor Sfinților”. Cu prilejul acestui eveniment aniversar, au sosit la Liceul Don Orione mai mulți oaspeți de seamă din țară și din străinătate, printre care: pr. Aurelio Fusi, director provincial al Congregaţiei „Don Orione”, Roma, Don Roberto Polimeni - directorul Centrului Don Orione București și Don Alessandro Lembo - directorul Centrului Don Orione Iași. Distinșii invitați au interacționat cu cadrele didactice ale școlii, au ținut lecții demonstrative și au purtat discuții cu elevii școlii.

Deschiderea oficială a aniversării a avut loc joi, în sala de sport a Liceului Don Orione, momentul fiind marcat prin intonarea imnurilor naţionale ale Italiei şi României de către Astrid Muth, elevă a Liceului Don Orione.

În cadrul evenimentului, a fost prezentată Congregația Don Orione în lume, precum și activitatea acesteia pe teritoriul țării noastre, respectiv la Oradea, Iași și București, principalele orașe unde se găsesc centre de acest fel.

La eveniment au luat parte personalități din diferite domenii: reprezentanții Centrului Cultural Italian din Oradea - Raimondo Ercole (președinte) și Luigi Marzio (director), Pasztor Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, viceprimarul Florin Birta, Claudia Timofte, șefa Cancelariei Prefectului, deputatul Szabo Odon, Codruța Maria Bogdan, inspector şcolar general-adjunct, foști directori ai liceului, reprezentanți ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea și ai Episcopiei Romano-Catolice Oradea. Sărbătoarea a continuat vineri, cu un program artistic pregătit de profesorii și elevii Liceului Don Orione Oradea, dar și cu Simpozionul „Implicațiile religiei în istoria educației europene”.

În România, Congregația Don Orione slujește la Oradea, București-Voluntari (din 1994, unde este și un azil pentru vârstnici și bolnavi, cu o secție pentru copiii și tinerii cu dizabilități psiho-fizice grave) și în Iași  (din 1998, unde se află și un seminar).