Joi, 8 decembrie, în Cetatea Oradea a avut loc cea de-a IV-a ediţie a evenimentului poetic Dezrobirea Zăpezii, în cadrul căruia poetul Gheorghe Vidican a lansat cel de-al 16-lea volum de poeme, Urma lui Ulysses (Editura Junimea, Iaşi 2016). Volumul a fost prezentat de lector dr. Ioana Cistelecan şi conf. univ. dr. Dana Sala.

De patru ani, în luna decembrie, poetul Gheorghe Vidican reuşeşte să reunească cei mai importanţi poeţi ai urbei în cadrul unui eveniment cultural deosebit, Dezrobirea Zăpezii. O întâlnire caldă între poeţi şi cititori, care include o tombolă, recitaluri, autografe, dar şi lansarea unui nou volum semnat de Gheorghe Vidican. Ediţia din 2016 a debutat cu binecunoscutul recital poetic, urmat de tombolă. Din cei peste 30 de cititori care au primit un număr, 12 au avut ocazia, în urma extragerii, de a primi în dar o carte cu autograf de la unul dintre poeţii prezenţi la eveniment. În partea a doua serii, lector dr. Ioana Cistelecan şi conf. univ. dr. Dana Sala, au prezentat cel de-al 16 volum al poetului Gheorghe Vidican, Urma lui Ulysses.

„Urma lui Ulysses cuprinde 50 de poeme foarte bine lucrate. Pentru mine această carte a fost o surpriză. Gheorghe Vidican nu conteneşte să mă uimească. Pare a învăţa poezia din mers”, a spus Ioana Cistelecan.

„În aceste poeme regăsim o brutalizare a imaginii. Sunt imagini recurente, dar revitalizate, cărora poetul le-a dat noi valenţe. Volumul este o carte a absenţei sensului, a nimicului din noi toţi şi din proximitatea noastră”, a mai subliniat lectorul. „Îl felicit pe Gheorghe Vidican pentru că nu se repetă. Poemele lui sunt foarte bine lucrate, au imagini atât de tari încât îţi aţâţă toate simţurile. Poezia lui Vidican este de altfel, o poezie la pândă”, a spus Ioana Cistelecan. În completare, Dana Sala a subliniat că „Gheorghe Vidican este un poet care manifestă o neştiinţă a plecării şi a întoarcerii”. „Volumul duce mai departe voluptăţi, însă de această dată avem şi un răgaz, un miracol din care poetul se înfruptă cu toată candoarea. Poezia lui Vidican îşi foloseşte mereu puterea de a se reinventa în prezenţa morţii. Evoluţia poetului, aşa cum spunea şi colega mea, Ioana, este imprevizibilă, niciodată nu ştii cum va arăta următorul său volum”, a mai spus Dana Sala. Cea de-a IV-a ediţie a evenimentului Dezrobirea Zăpezii a fost posibilă cu sprijinul

Primăriei Municipiului Oradea - Direcția Patrimoniului Cultural, Academiei Civice Bihor şi Editurii Aureo Oradea. Momentele muzicale ale serii au fost oferite de Alexandrina şi Florian Chelu Madeva.