Viitoarele mămici au scăpat de drumuri făcute la Cluj, Timișoara sau Debrecen pentru diagnostic invaziv (amniocenteză și puncții - biopsii placentare). De luna aceasta și la Spitalul Pelican se vor putea face teste noi, ca urmare a deschiderii departamentului de Medicină Materno - Fetală.

 

Din 15 ianuarie, în cadrul Spitalului Pelican la secția de Obstetrică-Ginecologie, a intrat în funcțiune departamentului de Medicină Materno -Fetală.

„Putem face ecografii de screening în trimestrul I, ecografii de morfologie fetală în trimestrul II, ecografii pentru evaluarea stării de bine a fătului în trimestrul III, diagnostic invaziv (amniocenteză și puncții-biopsii placentare), monitorizarea sarcinilor cu risc obstetrical și teste neinvazive prenatale. Nu facem încă intervenții chirurgicale intrauterine, dar putem oferi tot ce se oferă în țară cu privire la diagnostic. Mămicile nu mai trebuie să meargă la Cluj, Timișoara sau Debrecen pentru astfel de teste, pot veni la noi”, a spus doctorița Liana Antal, șeful secției de Obstetrică - Ginecologie, ieri, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Spitalul Pelican.

Deocamdată, alături de ea, mai au competență în Medicină Materno - Fetală medicii specialiști Anca Huniadi și Viorel Suciu, ceilalți colegi fiind în pregătire. Mai merită precizat că testarea genetică se plătește, o parte din teste sunt decontate de CAS, costurile fiind în funcție de patologie. Din 31 octombrie, de la deschiderea Maternității Pelican au fost asistați la naștere peste 1.600 de copii.