Centrul oncologic din Oradea, care funcționează pe lângă Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, va beneficia de un nou accelerator liniar, aparat pentru tratamentul prin radioterapie al tumorilor canceroase. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 28 ianuarie, într-o conferință de presă susținută de Ministrul Sănătății, dr. Florian Bodog, la sediul PSD Oradea. 

„În Ministerul Sănătăţii, există un program cu Banca Mondială, care a fost semnat în 2014, în valoare de 250 de milioane de euro, şi care a devenit operaţional la începutul anului 2015 fiind folosiţi, până în prezent, 5 milioane de euro. La instalarea mea, am fost confruntat cu faptul că Banca Mondială dorea să restructureze acest împrumut, adică să taie din fonduri, pentru că nu s-au mişcat lucrurile şi atunci am decis să mişc lucrurile foarte rapid”, a spus medicul Florian Bodog, sâmbătă, la conferința de presă. El a menționat că primul demers pe care l-a făcut în acest sens, și care va avantaja şi locuitorii judeţului Bihor şi cele limitrofe, a fost faptul că a introdus și Oradea în prima tranşă aparate de radioterapie. „Nu numai din patriotism local, ci datorită faptului că la Spitalul Municipal din Oradea există buncărul gata făcut, şi aparatul poate fi cumpărat. Primele două centre care vor beneficia de asemenea aparate sunt Institutul Oncologic din Bucureşti şi Spitalul Elias, care sunt într-o fază mult mai avansată decât noi cu documentaţia, iar următorul centru, în a doua tură de aparate, adică la mijlocul lunii februarie, practic, va demara procesul. Spitalul Municipal, Centrul oncologic din Oradea, va beneficia de un accelerator liniar, aparat pentru tratamentul prin radioterapie al tumorilor canceroase”, a afirmat Ministrul Sănătății. Bodog a menționat că aparatul va fi achiziţionat în urma unei vizite pe care Agenţia europeană de specialitate de la Viena o va face la sfârşitul lunii februarie, pentru a stabili, în funcţie de numărul de pacienţi, de capacitatea de personal și de locaţia pregătită, tipul de acccelerator liniar care va fi adus aici. „Tot acest echipament va fi livrat fără niciun cost din partea autorităţii locale ori a spitalului. Sper ca până la sfârşitul acestui an să fie instalat şi funcţional la Spitalul Municipal”, a declarat Ministrul.

Bodog a mai spus că a urgentat lucrurile pentru achiziţionarea de echipamente şi, în 34 de oraşe din ţară, la spitalele judeţene, vor fi aduse 240 de aparate de anestezie, aparate absolut necesare pentru intervenţiile chirurgicale. „Oradea va beneficia de două aparate standard şi două aparate de performanţă. Unul de înaltă performanţă, pentru chirurgie cardio-vasculară, şi altul de înaltă performanţă, pentru neuro-chirurgie. Subliniez din nou că este un program naţional și 34 de oraşe vor beneficia de aceste aparate. Fără costuri din partea autorităţilor locale sau a spitalelor! Licitaţia, deschiderea ofertelor va fi la mijlocul lunii februarie, urmând în martie semnarea contractelor”, a precizat medicul Florian Bodog.

Ministrul Sănătății a mai afirmat la conferința de presă că toate promisiunile electorale făcute pe domeniul sănătate sunt în grafic. „La sfârşitul trimestrului I, voi putea spune că am făcut tot ce am promis. Au fost desfiinţate toate comisiile de specialitate de la Casa Naţională de Asigurări şi de la Casele judeţene, comisii care blocau, oarecum, acccesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie. Aceste comisii îşi vor înceta activitatea de la 1 aprilie, dar în această perioadă comisiile au primit dispoziţie de la preşedintele CNAS să rezolve prioritar toate dosarele care sunt pe rol. Niciun pacient nu va mai avea de aşteptat. După această perioadă, va putea începe prescripţia liberă, deci fiecare medic specialist va putea prescrie, raportat la protocol, medicamente de ultimă generaţie”, a mai spus Florian Bodog.

În ce privește reducerea prețurilor la medicamente, Ministrul Sănătății a declarat următoarele: „Toate medicamentele care au fost evaluate de Agenţia Naţională a Medicamentului, indiferent cum s-a numit acel medicament, vor fi introduse pe lista de compensate. Şi acesta va fi un proces continuu. Noi am spus că în primul trimestru introducem medicamente noi, dar aceasta va fi repetată ori de câte ori va fi nevoie, ori de câte ori vor fi medicamente care au fost evaluate deja de Agenţia Naţională a Medicamentului. Sunt în jur de 16 molecule noi, care sunt deja evaluate, pentru cancer, pentru boli hepatice, boli cardiovasculare”, a mai spus Ministrul PSD.

„Aici este un joc cu producătorii. Într-adevăr, prin scăderea preţurilor la medicamente, îi obligăm să apară pe lista de referenţiere cu preţuri foarte mici ceea ce le-ar afecta poate afacerile în Europa. În acelaşi timp, aducând medicamente noi, ei au de câştigat, datorită faptului că intră medicamente noi pe lista de compensate. Ei au obligaţia, timp de un an, să asigure necesarul naţional de medicamente. Mă voi asigura prin măsuri legale că acest lucru se va întâmpla”, a concluzionat Florian Bodog.