Protejarea cu succes de către Bulgaria a frontierelor sale este în interesul tuturor, a declarat premierul ungar Viktor Orban, după ce a efectuat o vizită în regiunea de frontieră dintre Bulgaria și Turcia însoțit de omologul său bulgar, Boiko Borisov.

 

Viitorul Europei nu va fi decis la Bruxelles, ci la granițe, a declarat Orban la o conferință de presă organizată în apropiere de gardul ridicat de Bulgaria la granița sa cu Turcia. Europei "îi pasă puțin" de Bulgaria, a spus Orban, care a insistat ca țara să fie ajutată de comunitatea europeană. Orban a spus că țările din Grupul de la Vișegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia) au convenit să ajute Bulgaria.

"Bulgaria nu trebuie lăsată singură", a spus Orban, adăugând că nu este corect ca țara să suporte singură povara de a-și proteja frontiera. Bulgaria nu se protejează doar pe sine ci și pe noi, a adăugat premierul ungar. "Dacă putem da 3 miliarde de euro turcilor, care nu sunt membri UE, atunci este imposibil să nu putem oferi 160 de miloane de euro membrului UE Bulgaria", a spus el.

Orban a avertizat cu privire la faptul că statele membre UE își subestimează reciproc eforturile depuse pentru protejarea granițelor. El a spus că statele UE ar trebui să își unească forțele și să se pună de acord asupra unei linii de graniță în sudul Europei pe care să o poată proteja împreună. El a spus că toate statele membre UE, inclusiv Grecia, trebuie să aplice din nou regulile Schengen. Nu poate fi permis ca anumite state să depună eforturi mari pentru a proteja frontierele Schengen, în timp ce altele nu fac acest lucru, întrucât "linia de apărare" a Europei va fi afectată, a subliniat Orban. Acesta a declarat că protejarea granițelor nu este o chestiune de ideologie, ci mai degrabă o problemă de ordin pragmatic și juridic. Granițele nu pot fi traversate ilegal, iar aceast lucru constituie o infracțiune, a adăugat el. El a mai precizat că Bulgaria depune eforturi mari pentru a-și proteja granița, adăugând că "nu a existat niciun semn de naivitate" în abordarea țării vizavi de fenomenul migrației. Orban a spus că cea mai mare problemă a Europei în prezent este naivitatea, susținând că acesta este principalul motiv pentru care acest continent se confruntă cu dificultăți. Politica Bruxellesului privind migrația este practic bazată pe naivitate, a spus premierul ungar. Rugat să comenteze declarația ministrului luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care a spus că Ungaria ar trebui să fie exclusă din Uniunea Europeană, Orban a inclus această afirmație în categoria manevrelor politice.

"Absurditatea este cel mai distractiv lucru în politică", a spus el. "Este vorba, de asemenea, despre un comunist de la Luxemburg care încearcă să le țină un discurs despre democrație celor care au suferit de pe urma comunismului timp de 40 de ani", a adăugat Orban.

Agenția de presă Bulgară BTA l-a citat pe Borisov spunând că până de curând, Sofia a fost lăsată să își protejeze granița de una singură și că s-a confruntat cu dificultăți mari. Borisov a spus că problema migrației nu poate fi rezolvată fără cooperarea paneuropeană. Acesta a adăugat că țara sa va accepta orice formă de ajutor în cadrul eforturilor sale de a-și proteja granița, subliniind importanța acordului dintre UE și Turcia privind migrația.