Secretarul de stat în Ministerul Mediului, bihoreanul Viorel Lascu a declarat sâmbătă, 24 septembrie, la Oradea, că aria protejată Pădurea Craiului ar putea deveni primul parc natural regional din România. Pe de altă parte, el s-a arătat nemulţumit de faptul că Parcul Natural Apuseni se numără printre parcurile cu probleme, fiind restant la multe capitole.

 

„Pădurea Craiului ar putea deveni primul parc natural regional din România”, a anunţat, sâmbătă, 24 septembrie, la Oradea, secretarul de stat Viorel Lascu, adăugând că pentru ca acest obiectiv să poată fi atins trebuie creată o guvernanţă comunitară. Mai exact, conducerea ar trebui să fie formată din autorități locale, organizații neguvernamentale care produc efecte de dezvoltare socială importantă și instituțiile statului care au rol de monitorizare și control. Lascu a menţionat că ar fi un avantaj pentru judeţele Arad, Bihor, Cluj şi Sălaj dacă ar crea „mecanisme complementare, nu concurenţiale”, prin care să atragă turişti. El a mai afirmat că e o prostie să spui că dacă modernizezi drumul Şuştiu-Moneasa turişti ar pleca la Moneasa, făcând astfel referire la proiectul inclus în strategia judeţului Bihor adoptată în timpul precedentei conduceri, proiect criticat de primarul Ilie Bolojan şi lăsat deoparte de actuala conducere a administraţiei judeţene. De altfel, Viorel Lascu a afirmat că planurile de dezvoltare nu ar trebui să fie ale unei conduceri, ci ale judeţului. „Odată asumate, ele trebuie duse mai departe. Este un obicei medieval, fiecare vine pe moşia lui”, a menţionat secretarul de stat, referindu-se la faptul că noua conducere a CJ Bihor intenţionează să modifice strategia de dezvoltare a judeţului, promovând un proiect pe sănătate în locul celui privind dezvoltarea turismului. Pe de altă parte, el a declarat că Bihorul ar trebui să mizeze pe ecoturism, prin care ar putea să atragă un milion de turişti. Pentru asta, susţine el ar trebui introduse curse aeriene spre Austria sau Germania, ţări în care sunt persoane interesate de un astfel de turism.  

În altă ordine de idei, Viorel Lascu a anunţat că în urma unei evaluări făcute în toate parcurile naturale din România, Parcul Apuseni se află în topul celor cu probleme, fiind „restant cu planurile de management, cu regulamentul de funcţionare, cu colaborarea cu partenerii pe care ar trebui să-i aibă alături, cu mecanismul de turism”. De altfel, în Parcul Natural Apuseni comisarii de mediu au identificat mormane uriaşe de gunoaie îngropate în pământ de autorităţile publice locale, primăriile din Budureasa, Bunteşti şi Lunca fiind amendate.  „Cred că mecanismul de conştientizare nu este nicidecum amenda. Din păcate, Padişul este foarte prost gestionat”, a declarat Viorel Lascu, adăugând: „Faptul că acel Consiliu Consultativ format din primarii zonei, din Gardă, APM, Romsilva nu s-a întrunit de câţiva ani spune foarte multe lucruri, nu există comunicare în primul rând. Faptul că deşi există mecanisme prin care puteau să definească foarte bine zonele de campare, încă din anul 2000 le-a fost pus la dispoziţie un proiect cu planul de situaţie, cu zone de campare identificate şi nu s-a mişcat nimic, iar spune foarte mult. Faptul că s-a construit o mega şosea care merge în inima Apusenilor şi ea nu a fost mobilată şi cu sistemul de colectare a deşeurilor, iar spune foarte mult”. Secretarul de stat susţine că soluţia ar fi ca primăriile, împreună cu CJ Bihor şi administratorul Parcului să creeze un sistem de management al deşeurilor.

În altă ordine de idei, Viorel Lascu a vorbit despre înființarea Agenției Naționale pentru Ariile Protejate (ANAP), cel mai probabil în luna octombrie. Această instituţie va prelua toate ariile protejate neadministrate. Potrivit lui Lascu, sunt cinci parcuri neadministrate, printre care Cefa şi Văcăreşti. În cazul în care la apelurile pentru selecția de custozi nu se prezintă nimeni, va exista posibilitatea ca și comunitățile locale să devină gestionarii acestor arii protejate. „O altă noutate este cea de a deschide rezervațiile mici, parcurile - aici includ și peșterile - spre contracte de comanagement. În felul ăsta, foarte multe dintre ariile protejate vor putea să fie administrate într-un mod prietenos, nu cum sunt acuma, lăsate să devină depozite de gunoaie sau obiect de jaf”, a menționat secretarul de stat în Ministerul Mediului.