Primarul Ilie Bolojan susţine că nu există motive pentru ca ordonanţa care permite organizarea referendumului concomitent cu alegerile locale să fie declarată neconstituţională, deoarece legea a fost doar explicată, nu modificată. În plus, el şi-a îndemnat contracandidaţii să le recomande susţinătorilor lor să voteze la referendum aşa cum le dictează conştiinţa.

„Guvernul României a clarificat, săptămâna trecută, printr-o ordonanţă de urgenţă, legislaţia privind referendumul. Practic, a introdus un articol edificator, care copiază un articol care există deja în lege. Prin această Ordonanţă, Guvernul nu a schimbat nicio regulă legată de organizarea referendumurilor, ci doar a clarificat un articol, care a fost interpretat că se referă doar la referendumurile naţionale, şi care prevedea că referendumul se poate organiza concomitent cu oricare alte alegeri, folosind aceeaşi infrastructură”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ilie Bolojan, adăugând că nu există niciun motiv pentru ca ordonanţa de urgenţă să fie declarată neconstituţională. El a justificat decizia de a organiza referendumul în aceeaşi zi şi în aceleaşi secţii cu alegerile locale prin faptul că se va face economie la cheltuielile de la bugetul local. Potrivit lui Bolojan, dacă în 2015, cheltuielile cu referendumul au fost de aproximativ 112.000 lei, acum vor fi de doar 13.000 lei. În plus, susţine primarul Oradiei, „trebuie avută în vedere relevanţa unui referendum”. „E greu ca, între alegeri, în localităţi mari cum e şi Oradea, să convingi populaţia să meargă să voteze, indiferent în ce speţă”, a declarat Bolojan, adăugând că organizarea odată cu alegerile locale creează posibilitatea ca un referendum să fie valid, deoarece rata de participare la alegeri e în jur de 50%, iar pentru validarea unui referendum e nevoie de o prezenţă de 30%. Primarul susţine că, în ultimele cicluri electorale, la urne s-au prezentat între 85.000 şi 90.000 de orădeni, iar pentru ca referendumul să fie validat e nevoie ca 56.500 de orădeni să-şi exprime punctul de vedere.

În cadrul conferinţei de presă de ieri, Ilie Bolojan a făcut un apel la toţi candidaţii la funcţia de primar al Oradiei, la cea de consilier local şi la cea de consilier judeţean să-i îndemne pe orădeni să se ducă să voteze la referendum aşa cum le dictează conştiinţa.

„Nu există democraţie fără participare la vot. Este o contradicţie între a cere votul cetăţenilor pentru funcţia de primar sau pentru funcţia de consilier şi pe de altă parte să le ceri să nu se prezinte la vot la referendum. Nu au niciun fel de legitimitate morală să le spună orădenilor să nu meargă să voteze. Acest referendum local îi consultă pe orădeni într-o problemă de interes major”, a menţionat Ilie Bolojan. În plus, el a mai făcut apel la candidaţi să îi îndemne pe susţinători să voteze „Da” la referendum sau să le explice cu argumente de ce nu e bine să voteze. Bolojan a menţionat că unirea Oradiei cu Sînmartinul este unul din mijloacele prin care poate fi menţinut ritmul de dezvoltare al municipiului. Astfel, pe lângă industrie, va fi promovată zona de turism şi servicii. „În ceea ce mă priveşte, în calitate de candidat de această dată, îi rog pe toţi cei care au încredere în mine, pe cei care doresc să mă voteze, să participe la vot şi să îi îndemne şi pe ceilalţi orădeni să voteze pentru Oradea Mare, explicându-le care este miza acestui referendum”, a mai declarat Ilie Bolojan. Pe de altă parte, el a precizat că nu vrea să politizeze referendumul, iar municipalitatea nu va avea nicio altă cheltuială decât cea legată de tipărirea buletinelor de vot. „Primăria Oradea, în afara de costul tipăririi buletinelor de vot, nu va cheltui niciun ban cu partea de promovare sau alte cheltuieli colaterale referendumului, care ar putea fi interpretate. Având în vedere că s-a mai organizat acest referendum, cetăţenii oraşului sunt în cunoştinţă de cauză cu privire la mizele de dezvoltare ale Oradiei”, a precizat primarul Ilie Bolojan.