În aceste zile, preoţii din parohii merg pe la casele credincioșilor pentru a vesti Botezul Domnului şi a-i binecuvânta pe ei şi casele lor prin stropire cu apă sfinţită. Acest moment emoționant este o pregustare a sărbătorii Bobotezei, pe care oamenii se pregătesc să o întâmpine, şi un semn al prezenţei lui Dumnezeu în casele lor.

Orânduielile bisericeşti impun ca până la Bobotează, care se sărbătoreşte vineri, 6 ianuarie, toate casele credincioşilor să fie sfinţite. La fiecare casă, toţi membrii familiei, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, aşteaptă cu nerăbdare sosirea preotului. În calitate de părinte sufletesc al parohiei, preotul trebuie să viziteze credincioşii, aceste vizite pastorale fiind înţelese nu numai ca un act liturgic, sacramental, ci şi ca o posibilitate de cunoaştere a enoriașilor. Cu buchetul de busoic în mână, înmuiat în vasul cu agheasmă pe care îl poartă cu el, preotul stropeşte casa, binecuvântând. Acest moment mult aşteptat i-a reunit, ieri, şi pe membrii familiei Condrea din Oradea, alcătuită din Sorin, Monica și cele două fetițe minunate ale lor – Maria, de cinci ani și patru luni, și Ana, de doar trei luni. Casa lor a fost sfinţită de către părintele Florin Vasile Dem, de la Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din Parohia Oradea Tei. Preotul a fost însoțit de cântărețul bisericii, Florin Vasile Milian, și de epitropul bisericii, Sorin Pele.

„În fiecare an, îl primim pe părinte cu mare emoție și bucurie, noi fiind legaţi de biserică”, ne-a mărturisit Monica Condrea. După capul familiei, toţi membrii familiei s-au închinat pe rând, sărutând crucea din mâna preotului, care i-a stropit cu buchetul de busuioc pe creştet. Sfințirea casei s-a făcut cu Agheasma Mare din anul precedent, stropirea cu apă sfinţită a tuturor spaţiilor de locuit fiind o condiţie obligatorie pentru o viaţă duhovnicească adevărată. Membrii familiei Condrea s-au simțit foarte onorați de prezenţa părintelui Dem, creându-se o adevărată legătură sufletească între ei și preot.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului”

Aproximativ o mie de familii aparțin de Biserica „Nașterea Maicii Domnului”. Preotul Paroh al bisericii este Dragomir Balota. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în 8 septembrie 2001, de către Preasfințitul Episcop dr. Ioan Mihălțan și arhiereul vicar Petroniu Sălăjanul, în prezența unui sobor numeros de preoți slujitori, din care au făcut parte: Dragomir Balota, Florin Dem și Dumitru Popovici. În 2002, s-a turnat fundația și s-a atins cota 0. În 2003, a început construcția unui așezământ social lângă biserică, care a fost sfințit în 8 septembrie 2003. Acesta a fost folosit ca și Capelă, și aici s-au ținut slujbele până în anul 2006. Tot atunci, Preasfințitul Episcop Ioan a sfințit primul clopot al bisericii (celelalte patru clopote au fost sfințite în 19 noiembrie 2006).  Între anii 2004-2006, s-a ridicat biserica (inclusiv turlele) și s-a acoperit cu tablă de cupru. Exteriorul bisericii a fost placat cu cărămidă clincher. În 19 noiembrie 2006, arhiereul vicar de atunci al Episcopiei Ortodoxe Oradea, dr. Petroniul Florea Sălăjeanul, cu un sobor de preoți, a sfințit biserica și, de atunci, slujbele se țin în interiorul bisercii.

Vineri, 6 ianuarie, de Bobotează, la acest sfânt lăcaș, se vor sfinți aproximativ 1.500 de litri de apă. Sfințirea apei se va face după Sfânta Liturghie, în jurul orelor 11.30-12.00.