Joi, 15 decembrie, orădenii sunt invitaţi la penultimul concert simfonic al anului 2016, la Filarmonica de Stat Oradea. Spectacolul cuprinde atât compoziţii din perioada barocă, cât şi compoziţii semnate de autori contemporani, asigurând un program de neuitat melomanilor.

 

Programul din această seară cuprinde: A. Iorgulescu: Divertisment pentru orchestră de coarde; W. A. Mozart: Concert nr. 2 pentru vioară și orchestră în Re major; H. Purcell: Abdelazer – suita şi B. Britten: Variaţiuni şi fugă pe o temă de Purcell.

„Este un concert care se bazează pe diversitate şi care cuprinde compoziţii din epoci diferite”, a spus dirijorul Romeo Râmbu. „Astfel, concertul se deschide cu Divertisment pentru orchestră de coarde, de A. Iorgulescu, un compozitor contemporan. Urmează un concert de Mozart, o bijuterie care va fi interpretată de o foarte valoroasă violonistă a Orchestrei Radio Bucureşti, Cristina Anghelescu” a mai spus dirijorul.

Concert nr. 2 pentru vioară și orchestră în Re major, reprezintă în creaţia mozartiană o sinteză a modelelor italiene şi franceze ale genului.

„Este un concert mai puţin cântat, şi nu înţeleg de ce, pentru că toate concertele lui Mozart sunt frumoase şi valoroase”, a spus Cristina Anghelescu. „Cele mai des cântate sunt concertele 3, 4 şi 5. Eu am cântat recent şi concertul 7, controversat pentru că sunt voci care susţin că nu l-a compus Mozart. Deci trebuia să ajung şi la concertul 2, pe care l-am interpretat prima oară săptămâna trecută, cu Orchestra Radio”, a mai spus solista.

„Orădenii vor audia un concert frumos, poate chiar mai dificil decât celelalte concerte mozartiene cunoscute, cu o melodicitate frumoasă, cu un dialog bine construit între solist şi orchestră şi cu accente pe solist în a treia parte”, a subliniat Anghelescu.

În partea a doua a concertului, spectatorii vor avea ocazia să asculte aceeaşi tema muzicală în două variante diferite. Astfel, suita Abdelazer de Henry Purcell, compusă în 1695, conţine o temă care a fost preluată de Benjamin Britten, modificată şi transformată în Variaţiuni şi fugă pe o temă de Purcell. Lucrarea având subtitlul „Ghid de orchestră pentru tineret” a fost concepută ca ilustrație muzicală pentru filmul „Instrumentele orchestrei” şi chiar prezintă fiecare instrument în parte.

„Iniţial am dorit să le omogenizez în cea de-a doua parte a concertului. Apoi am decis să le cântăm pe fiecare în tempo-ul în care au fost scrise”, a mărturisit Romeo Rîmbu. „Spectacolul din această seară este un arc peste timp, un spectacol special pentru melomanii din Oradea”, a încheiat dirijorul.

Următorul concert al Filarmonicii va avea loc în data de 22 decembrie, când se va audia Oratoriul de Crăciun de J. S. Bach. De asemenea, filarmonica informează orădenii că s-au pus deja în vânzare biletele pentru spectacolul de Anul Nou (5, 6 şi 7 ianuarie).