PSD, peste 45% din voturi

PSD a primit peste 45% din voturi atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central marți dimineața, după centralizarea rezultatelor din 99,82% din secții.

La Camera Deputaților PSD a obținut 45,5% (respectiv 3.200.502 voturi), urmat de PNL, cu 20,04% ( 1.409.764 de voturi) și de USR cu 8,83% ( 621.083 voturi). Potrivit centralizării BEC, au mai trecut pragul electoral UDMR, 6,19% (435.922 voturi), ALDE - 5,62% (395.636 voturi) și PMP - 5,34% ( 375.689 voturi). La Senat PSD a obținut 45,71% ( 3.217.488 voturi), PNL 20,42% ( 1.437.520 voturi) și USR - 8,88% (625.321 voturi). Au mai trecut pragul electoral UDMR - 6,25%, ALDE 6% și PMP - 5,64%. Vicepreședintele AEP Marian Muhuleț a precizat că mai sunt de centralizat rezultatele din 33 de secții din străinătate și din București.

Iohannis începe consultările

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri că va începe consultările cu partidele intrate în Parlament, pentru formarea noului guvern, estimând că este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoace noul Legislativ.

„Mâine (n.r. - azi) am prima rundă de consultări și vom vedea ce își imaginează fiecare partid și cum își propune fiecare agenda. Criteriile de integritate rămân în picioare pentru desemnarea premierului”, a declarat Klaus Iohannis. Întrebat dacă se teme de o eventuală suspendare, cu care amenință unii lideri PSD din țară în cazul în care nu îl va nominaliza pe Liviu Dragnea în funcția de premier, Iohannis a afirmat că „nu mă tem de niciun demers politic legitim”. Iohannis susține că nu trebuie luate în calcul măsuri extreme, cum ar fi dizolvarea Parlamentului, în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere privind numirea premierului. De asemenea, șeful statului a spus că legea care interzice unor persoane condamnate penal să facă parte din Executiv, care ar putea fi atacată de Avocatul Poporului la CCR, este „o chestiune secundară”. Cât privește independența Justiției și modalitatea în care va acționa viitorul premier, președintele a declarat că va avea mai multe discuții cu acesta. Întrebat ce se va întâmpla dacă persoana propusă ca premier nu îl va „mulţumi”, preşedintele a răspuns: „Persoana va fi desemnată de mine”.

PSD nu va merge la consultări

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat ieri că partidul pe care îl conduce nu va onora invitația președintelui Klaus Iohannis la consultările pentru formarea guvernului, deoarece PSD vrea să respecte Constituția. „Nu putem da curs unei invitații care se bazează pe un articol greșit din Constituție. E straniu că sunt chemate la consultări partide neparlamentare. PSD respectă Constituția. Cum să mergem cu o propunere când parlamentarii nu sunt validați? PSD nu va grăbi niciun demers”, a spus Liviu Dragnea, adăugând că articolul 85, care stă la baza invitației, prevede inclusiv numirea Guvernului după votul de învestitură din Parlament. „Cum putem face asta când nu avem nici măcar oficializarea datelor alegerilor?”.

Raluca Turcan, preşedinte interimar al PNL

Raluca Turcan a fost aleasă preşedintele interimar al PNL, în unanimitate. Raluca Turcan a declarat, în şedinţa BPN, că vine pe un rezultat bun, un rezultat de echipă în Sibiu, „cu oameni noi şi profesionişti, cu respectarea criteriilor de integritate”. Principala responsabilitate a preşedintelui interimar va fi organizarea congresului, la care va fi aleasă o conducere cu puteri depline, programat pentru începutul anului viitor. Preşedintele interimar al PNL a declarat că nu vizează funcţiii, ci vrea să sprijine reconstrucţia PNL, afirmând, însă, că a fost eliminată condiţia ca preşedintele interimar să nu mai poată candida la alegeri.