Consilierii locali orădeni s-au întrunit, ieri, în şedinţa ordinară din luna octombrie. Cu această ocazie, a fost validat un nou consilier local, Laurenţiu Chiană, care ocupă locul rămas vacant în urma plecării lui Dacian Palladi, acesta optând să fie administratorul public al oraşului. Discuţiile cele mai aprinse au fost la proiectele vizând donaţiile de teren făcute de orădenii care vor să-şi construiască locuinţe.

 

Omul de afaceri liberal Laurenţiu Chiană este, de ieri, consilier local. El îl înlocuieşte pe Dacian Palladi, care ocupă funcţia de administrator public al municipiului Oradea. Biolog de profesie, Laurenţi Chiană este proprietarul laboratorului de analize medicale Humanamed, are 43 de ani şi a devenit membru PNL în urma fuziunii cu PDL. Potrivit listei cu care PNL a candidat la alegerile locale, următorul era Octavian Dan, consultant în afaceri şi care a avut două mandate de consilier local. Acesta însă a renunţat la un nou mandat, astfel că, ieri, Laurenţiu Chiană a fost cel care a depus jurământul în faţa aleşilor locali. Printre proiectele aprobate de CLO s-au aflat şi două care vizează scumpirea prețului gigacaloriei de la 1 noiembrie. Preţul va creștere cu 2,55 lei, sumă care va fi subvenţionată de municipalitate. Astfel, de luna viitoare, prețul total al gigalcaloriei va fi de 297,31 lei, iar subvenția de la bugetul local va crește de la 54,76 lei la 57,31 lei.

Discuţii aprinse au fost la proiectele prin care municipalitatea acceptă donaţiile de teren din partea orădenilor care îşi construiesc case, terenul respectiv urmând să devină drum public. Fostul viceprimar Huszar Istvan a anunţat că grupul UDMR va vota împotrivă, justificând că, într-o şedinţă precedentă, a prezentat un dosar în care instanţa a decis că aceasta reprezintă o expropriere, iar terenul trebuie cumpărat de Primărie. În plus, a adugat Huszar, dacă unii trebuie să-şi doneze terenul pentru a fi transformat în drum public, într-un alt punct de pe ordinea de zi se prevede cumpărarea de teren pentru realizarea unei piste de biciclete. Viceprimarul Mircea Mălan a replicat, amintindu-i lui Huszar că atunci când acesta a fost viceprimar a semnat toate documentele legate de donaţiile de teren.

„Niciun oraş, nici măcar Oradea, nu are capacitatea de a face exproprieri după cum unii cetăţeni vor să-şi construiască locuinţe la capăt de stradă. Prin această donaţie îşi asigură acces spre locuinţă”, a afirmat Mălan, adăugând că decizia grupului UDMR, dar şi al PSD, de a nu vota aceste proiecte au în spate raţiuni politice. El i-a mai anunţat pe consilierii UDMR şi PSD că, aşa cum a promis, primarul Ilie Bolojan le-a comunicat tuturor orădenilor cărora nu le-au fost aprobate donaţiile numele aleşilor locali responsabili.

„Nu o iau ca pe o ameninţare”, a replicat Huszar Istvan, adăugând că a fost sunat de o persoană din Episcopia, căreia i s-ar fi spus că  PNL şi UDMR nu se mai înţeleg şi de aceea s-a votat împotrivă. De asemenea, i s-a recomandat să discute cu UDMR. „Nu cred că PNL dă dovadă de bărbăţie. Nu cred că, în replică, ar trebui să-i trimit la dumneavoastră pe cei care mă întreabă când e gata drumul expres. Data viitoare spuneţi-le cetăţenilor că au la dispoziţie şi această variantă - să le fie cumpărate terenurile”, a menţionat fostul viceprimar. Tot el a ţinut să precizeze că atunci când a semnat proiectele prin care se accepta donaţia de terene nu ştia că există o sentinţă judecătorească prin care se prevede că aceste terenuri trebuie expropriate.