Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță prelungirea sesiunii de depunere a proiectelor de investiții prin intermediul submăsurilor 9.1 „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol” și 9.1a „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol” din cadrul PNDR 2020 până la data de 30 decembrie 2016, ora 16.00.

Deschise pentru prima dată în acest an, cele două submăsuri (sM) din cadrul PNDR 2020 beneficiază de o alocare bugetară de 7,1 milioane de euro, din care 4,9 milioane de euro pentru sectorul agricol și 2,2 milioane de euro pentru sectorul pomicol, valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul submăsurilor fiind de maximum 100.000 euro/ an, pe o perioadă de maximum 5 ani de la data înființării grupului de producători. Intensitatea sprijinului public acordat este de 100% nerambursabil. Potrivit Ghidului solicitantului, scopul finanțărilor îl constituie încurajarea înfiinţării şi susținerea funcţionării administrative a grupurilor de producători din sectorul agricol sau în cel pomicol, respectiv îmbunătățirea competitivității producătorilor primari printr-o mai bună integrare a acestora în lanţul agroalimentar prin intermediul schemelor de calitate, prin creșterea valorii adăugate a produselor agricole.

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de finanțare sunt grupurile de producători din sectorul agricol și pomicol recunoscute oficial de MADR care au ca scop principal valorificarea în comun a produselor agricole, care servesc interesele membrilor prin investițiile prevăzute în proiect și care se încadrează în categoria IMM-urilor. În ceea ce priveşte sprijinul financiar, acesta se acordă în baza unui Plan de Afaceri (PA), plan care trebuie să detalieze activitățile planificate ale grupului privind: adaptarea producției și produselor producătorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerințele pieței; introducerea în comun a produselor pe piață, inclusiv pregătirea pentru vânzare, centralizarea vânzărilor și aprovizionarea cumpărătorilor en gros; stabilirea unor norme comune privind informarea asupra producției, acordând o atenție deosebită recoltării și disponibilității; alte activități care pot fi desfășurate de către grupurile de producători, cum ar fi dezvoltarea competențelor în materie de exploatare și de comercializare, precum și organizarea și facilitarea proceselor de inovare.

Pentru sectorul pomicol, investiţiile prevăzute în PA vor fi efectuate în UAT (Unități Administrativ Teritoriale) prezente în anexa din Cadrul Național de Implementare aferentă STP (Subprogramul Tematic Pomicol), cu excepția celor legate de cultura de căpșuni în sere și solarii, pepiniere – Anexa 4 disponibilă pe site-ul instituţiei. Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% din cuantumul sprijinului şi nu poate să depăşească: 10% (în anul I), 8% (în anul II), 6% (în anul III), 5% (în anul IV), 4% (în anul V), din valoarea producţiei comercializate (VPC) în primii cinci ani de la recunoaștere; suma maximă de 100.000 euro/ an. Sprijinul este forfetar, degresiv, plătit în maximum 5 tranșe anuale, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut. De precizat că toţi cei interesați să depună proiecte pentru înfiinţarea grupurilor de producători, atât în sectorul agricol, cât și în cel pomicol, pot consulta gratuit pe pagina oficială de internet a Agenției (www.afir.info) Ghidul Solicitantului aferent sM 9.1 și sM 9.1a.