Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat luni atacul armat soldat cu 50 de morți într-un club de noapte gay din orașul Orlando (statul american Florida), comis de un „soldat al califatului”, într-un comunicat oficial difuzat la Al-Bayan, postul de radio al grupării teroriste.

 

„Allah i-a permis fratelui Omar Mateen, unul dintre soldații califatului în America, să comită o ghazwa (termen islamic pentru a desemna un atac) în timpul căreia a reușit să ajungă într-un club de noapte al sodomiților în orașul Orlando (...) și să ucidă și să rănească peste 100 dintre ei”, indică textul difuzat de Al-Bayan. Atacul comis în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un club de noapte gay din orașul american Orlando, soldat cu 50 de morți și 53 de răniți, este considerat cel mai sângeros din istoria SUA. Autorul masacrului a fost identificat ca fiind Omar Mateen, un cetățean american de origine afgană, care a fost ucis în schimbul de focuri cu trupele speciale. Atacatorul tocmai telefonase serviciilor de urgență americane (911) înainte de a trece la acțiune, pentru a anunța că jură credință grupării jihadiste SI, potrivit NBC.  Familia recunoaște că el a avut multe defecte, dar susține că actul său nu are nicio legătură cu religia, în timp ce FBI a dezvăluit că l-a interogat în două rânduri — fără urmări — din cauza „eventualelor legături cu teroriști”. În întreaga lume au fost organizate ceremonii de comemorare a victimelor.  Peste 100 de persoane au participat la o ceremonie spontană de comemorare în zona fântânii Igor Stravinsky, printre participanți fiind și Ian Brossat, vice-primar al capitalei franceze.

Primăria orașului Tel Aviv a fost iluminată duminică în culoriile curcubeului, în semn de solidartitate, în timp ce membrii comunității LGBT s-au strâns în oraș să aprind lumânări. Turnul Eifel a fost iluminat luni în culorile drapelului LGBT, a anunțat Primăria Parisului.