Începând de ieri, și până duminică, la Oradea se desfășoară Clinicul Internațional de baschet adaptat: "Aspecte metodice și bio-medicale ale pregătirii jucătorilor și echipei de baschet în fotoliu rulant", eveniment susținut de FAN Courier și organizat de ASP Oradea, în colaborare cu Universitatea din Oradea. Participă antrenori și jucători din România și Germania, invitat special fiind Haj Bhania, antrenorul echipei naționale de baschet adaptat al Marii Britanii, campioană europeană.

Haj Bhania, unul dintre cei mai renumiți antrenori europeni de baschet adaptat, antrenor principal al echipei masculine de baschet adaptat al Marii Britanii, se află, în aceste zile, la Oradea, pentru a conduce Clinicul Internațional de baschet adaptat pentru antrenori și jucători. Evenimentul, aflat la prima ediție, este organizat de ASP Oradea, în colaborare cu Universitatea din Oradea și susținut de FAN Courier. Ieri, în Sala de Sport a Universității din Oradea, a avut loc o lecție de baschet, transpusă de la imagini video pe terenul de baschet, lecție predată de antrenorul Haj Bhania, asistenți fiind Ioan Feflea și Alexander Lang (Germania). Haj Bhania antrenează de peste 16 ani în Marea Britanie, deținând poziții de antrenor de la echipe de juniori până la cele de seniori, fiind și o perioadă de timp managerul programului de performanță în baschetul adaptat. Este implicat, de asemenea, în cursuri de perfecționare pentru antrenori de baschet în fotoliu rulant. Haj Bhania se află pentru a două oară oaspete de onoare la Oradea, după ce în 2009 a asistat la ediția de atunci a TIBFR "Maria”, în calitate de observator al federației europene, IWBF Europe. Ioan Feflea este antrenor de baschet, lector univ. dr. la Universitatea din Oradea, Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Departamentul de

Educație Fizică, Sport și Kinetoterapie. De asemenea, Ioan Feflea este inițiatorul primului „Ghid pentru învățarea tehnicii și tacticii fundamentale a jocului de baschet în fotoliu rulant”. Alexander Lang este antrenor jucător în Germania la Wotwheelers Karlsruhe.

"Clinicul Internațional de baschet adaptat este un eveniment important pentru Oradea și pentru întreaga comunitate de baschet adaptat, care reunește sportivi și antrenori din România și Germania. Faptul că evenimentul se organizează la Oradea dovedește cam ce înseamnă baschetul orădean pentru Europa", ne-a declarat Viorel Carțiș, manager de proiect ASP Oradea.