Unii oameni, pentru a avea succes în activitatea pe care o desfăşoară, folosesc diferite procedee, metode care depind de inteligenţa lor, de iscusinţa şi chiar de viclenia în manipularea publicului prezent sau auditoriului.

Edificatoare în acest sens sunt cele două exemple de mai jos, primul de natură profesională, iar al doilea, de natură politică, ambele cu rezultate răsunătoare pentru cei care le-au aplicat, pentru cei doi care pe public l-au manipulat. Într-un timp nu prea îndepărtat, un lucrător de poliţie avea de executat un mandat de arestare pe numele unui infractor periculos, pe care l-a depistat în apropierea Gării de Nord. Din activitatea anterioară actelor de cercetare penală, cei doi, poliţistul şi infractorul, se cunoşteau. În momentul arestării, condamnatul a început să strige, să plângă şi să ceară ajutorul celor din jur, pentru a nu fi arestat, întrucât nu este vinovat şi n-a comis nicio faptă penală.
Oamenii, receptivi la strigătele de ajutor, s-au adunat, urmând ca poliţistul să fie linşat, iar acţiunea (misiunea) să nu fie dusă la îndeplinire. Intuind care va fi reacţia celor aflaţi în preajmă, poliţistului i-a venit în minte o idee năstruşnică, spunându-le că nu este adevărat ceea ce zice individul, ci că acesta a comis o faptă foarte gravă, violând o fetiţă de 7 ani. Abia după această "dezvăluire", oamenii s-au retras, iar misiunea a fost dusă la îndeplinire cu succes, deşi ceea ce afirmase poliţistul nu era adevărat.
Cel de-al doilea aspect se referă la alegerile generale şi prezidenţiale din anul 2004. Unul dintre candidaţi, în jur orelor 12.00-13.00, a apărut pe un post de televiziune foarte disperat şi indignat, anunţând publicul că partidul de guvernământ a format o echipă care se deplasează pe la secţiile de votare şi fraudează grav alegerile. "În nordul ţării, un membru marcant al partidului nostru a fost prins că a votat la mai multe secţii de votare. Pentru această faptă vor fi luate măsuri drastice împotriva sa, urmând a fi dat afară din partid şi deferit justiţiei". Auzindu-l pe politician, indecişii, care în jur de 15-20 la sută nu votaseră până la acea oră, au votat cu cel care i-a manipulat. Frauda nu a putut fi dovedită în urma alegerilor.

Iată cât de uşor publicul poate fi manipulat, ţinând cont de starea de spirit a populaţiei la un moment dat. Unii nu se dau în lături de la nimic pentru a obţine rezultatele scontate, manipulând marele public.