Începând din această lună, au intrat în vigoare noi reglementări referitoare la cei care efectuează transportul animalelor în scop comercial, dar şi în ceea ce priveşte protecţia şi bunăstarea animalelor în timpul transportului.
Noile reglementări, conform HG nr. 30/2008, care completează HG 684/2005, implică, în cazul judeţului nostru atât responsabilitatea transportatorilor, cât şi a autorităţii în domeniu - Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor. "De menţionat, în acest sens, obligativitatea obţinerii şi deţinerii autorizaţiei mijlocului de transport a animalelor, de către persoanele fizice şi juridice care efectuează astfel de operaţiuni, fie că este vorba de un transport de scurtă durată, până la 8 ore, sau de lungă durată, peste 8 ore, inclusiv în cadrul comerţului intracomunitar sau cu ţări terţe", a precizat dl. doctor Petru Gruia, director executiv al DSVSA Bihor. Obţinerea autorizaţiei mijlocului de transport se face de la DSVSA Bihor, plătindu-se o taxă fixă de 200 RON. Conform celor declarate de directorul executiv al DSVSA Bihor, până acum au fost autorizate 29 de mijloace de transport a animalelor în scop comercial.
O altă prevedere este că şoferii sau însoţitorii transporturilor de animale (pe durată scurtă sau lungă) să deţină certificatul de competenţă profesională. Acest document se obţine, după efectuarea, de către solicitanţi, a unui curs de instruire organizat, la Bucureşti, de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), iar după absolvirea cursului, pentru care se plăteşte o taxă de 250 lei, ANSVSA eliberează certificatul de competenţă profesională. În acest sens, ANSVSA are programat, în perioada 23-24 ianuarie, ultimul curs, până la o nouă programare.
La cele menţionate până acum, este de notat (pentru informare şi măsuri pregătitoare) că, de la 1 ianuarie 2009, vehiculele ce transportă animale în călătorii de lungă durată urmează a fi dotate, obligatoriu, cu sistem GPS pentru monitorizarea transportului şi cu sistem de monitorizare a temperaturii şi ventilaţiei din mijlocul de transport respectiv, măsură prin care să se respecte normele privind protecţia şi bunăstarea animalelor în timpul transportului.
Referitor la obligativitatea deţinerii autorizaţiei mijlocului de transport a animalelor şi a certificatului de competenţă profesională, nerespectarea unor asemenea prevederi se sancţionează cu amendă de la 2500 la 5000 de lei (pentru persoane fizice) şi de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoanele juridice. "Aplicarea unor asemenea sacţiuni se va face din 27 ianuarie a.c., dată la care intră în vigoare prevederile HG nr. 30/2008 vizând sancţiunile pecuniare", a precizat directorul executiv al DSVSA Bihor.