Zilele trecute, secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei, recunoştea că, începând cu luna iunie a anului 2007, ocupă funcţia de director în cadrul firmei Luxten, care are în derulare un contract cu Primăria Oradea de aproape 2 milioane euro. Salariul încasat de aici se ridică la peste 2.000 lei/lună, venit rontunjit şi de salariul pe care îl primeşte de la Zona Metropolitană Oradea.
Un alt coleg de partid care s-a "pricopsit" cu o funcţie călduţă plătită din bani publici este Ioan Curpaş. Acesta deţine funcţia de secretar general la PD-L Oradea, iar până zilele trecute era director la ARR Bihor, funcţie ocupată în urma distribuirii funcţiilor de directori de instituţii între cele două partide care formau Alianţa D.A. Cum postul de la ARR nu pare să fie prea sigur, Ioan Curpaş a decis că o funcţie la Primăria Oradea îi poate conferi mai multă stabilitate în carieră. În aceste condiţii, începând cu 1 ianuarie a.c., Curpaş a devenit şeful Serviciului Investiţii în cadrul Cetăţii Oradea. Potrivit informaţiilor obţinute de la Administraţia Imobiliară Oradea, cea care are în subordine Cetatea, Curpaş ar fi obţinut această funcţie prin detaşare, o procedură legală prevăzută de Codul Muncii care permite detaşarea personalului de la o instituţie la alta pe o perioadă de maximum un an. În acest sens, pe data de 17 decembrie, conducerea AIO a făcut o solicitare către ARR Bucureşti în vederea aprobării detaşării lui Ioan Curpaş la Primăria Oradea, pe funcţia de şef Serviciu Investiţii la Cetatea Oradea. Solicitarea AIO nu precizează în niciun fel care sunt motivele pentru care a fost preferat Curpaş pentru această funcţie. Mai mult, angajaţii AIO nici măcar nu au putut să ne pună la dispoziţe un CV al acestuia sau orice altă informaţie despre pregătirea sa profesională. Contactat telefonic în acest sens, Curpaş s-a arătat contrariat: "CV-ul nu este public. Nu văd de ce vreţi să intraţi în intimitatea mea?". Acesta a refuzat să ne spună ce facultate a absolvit şi ce funcţii a ocupat până acum, precum şi orice alt detaliu despre experienţa sa profesională care să-l fi putut recomanda drept un specialist capabil să conducă Serviciul de Investiţii din cadrul Cetăţii Oradea. "Nu pregătirea contează, în acest caz, ci persoana", a mai declarat Curpaş. Acesta ne-a mai precizat că detaşarea lui ar fi fost iniţiativa celor de la AIO, care l-ar fi remarcat în cei doi ani de activitate desfăşurată la Comisia de Supraveghere Rutieră de la PMO. "S-a ştiut de mine şi de punctele mele de vedere din cadrul Comisiei de Supraveghere Rutieră. În baza acestei colaborări de doi ani, cei de la AIO au făcut o solicitare la ARR Bucureşti şi aceştia au făcut detaşarea", a mai adăugat Curpaş. Misterul detaşării lui Curpaş la Primăria Oradea nu pare să fie elucidat, lucrurile complicându-se şi prin afirmaţiile directorului AIO. "Ioan Curpaş ne-a făcut o solicitare pentru a-l detaşa la AIO. Ulterior, AIO a formulat o solicitare la ARR Bucureşti. L-am ales pe el pentru această funcţie pentru că nu am avut nicio altă solicitare pentru acest post", s-a scuzat Marcel Boloş.

E normal să nu existe niciun alt canditat pentru această funcţie, în condiţiile în care nimeni nu ştia că acest post era liber. Mai mult, dacă s-ar fi dorit o selecţie competitivă şi corectă a personalului, conducerea AIO ar fi putut organiza un concurs, nu să se mulţumescă cu primul venit. Postul de şef al Serviciului Investiţii din cadrul Cetăţii Oradea devine, prin prisma importantelor sume alocate pentru reabilitarea acetui edificiu, unul de mare responsbilitate, care cere multă experienţă şi pregătire, calităţi pe care Curpaş nu prea şi le-a etalat în funcţiile ocupate în ultimii ani. Ba chiar dimpotrivă...