Campioni la decese în accidente rutiere

Deputatul Gavrilă Ghilea a semnalat, într-o declaraţie politică, statistica deloc încurajatoare a deceselor înregistrate în ultimii ani în accidentele rutiere din România.

„Dacă numărul acestora s-a redus de la 2.377, în anul 2010, la 1.818, în anul 2014, în ultimii doi ani asistăm la o nouă escaladare a unei triste performanţe, soldată cu nu mai puţin de 1.893 decese, în anul 2015, respectiv cu peste 1.900, în cursul anului trecut”, a menţionat deputatul liberal, precizând că „în circumstanţele în care numărul persoanelor decedate anual pe şosele în România se apropie de 100 la un milion de locuitori, reprezentând aproape dublul mediei europene a acestui indicator, direcţiile de acţiune trebuie ridicate la rang de decalog”.

În acest context, Găvrilă Ghilea apreciază că „se impune decretarea toleranţei zero faţă de orice abatere de la legislaţia rutieră în vigoare, începând cu banala amnezie a cuplării centurii de siguranţă sau nevinovata utilizare a telefonului mobil în trafic şi până la încălcarea liniilor continue din faţa Palatului Victoria chiar de către unii membri ai Executivului, sau depăşirea vitezei maxime admise în localităţi sau în afara acestora”.

În caz contrar, deputatul PNL avertizează că dezideratul principal al Strategiei Naționale pentru Siguranță Rutieră, aprobată de Executiv în toamna anului trecut, care îşi asuma, pentru perioada 2016-2020, reducerea cu 50% a numărului de decese produse în accidente rutiere, prin raportare la anul de referinţă 2010, va deveni un obiectiv tot mai îndepărtat.

 

Candidează la şefia PNL Bihor

Fostul ministru al Mediului şi fost deputat Lucia Varga vizează funcţia de preşedinte al filialei Bihor a PNL, condusă în prezent de Ilie Bolojan. Varga şi-a depus candidatura vineri, alegerile urmând să aibă loc joi, 27 aprilie.

Lupta pentru şefia PNL Bihor se va da între fostul ministru Lucia Varga şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Lucia Varga susţine că a decis să candideze pentru că a considerat că drumul pe care a pornit PNL Bihor, sub actuala conducere „a dus partidul la o contraperfromanță electorală greu de crezut”. „Mă înscriu în cursa pentru alegerea președintelui filialei Bihor pentru a arata că în PNL sunt și alte opinii despre modul de organizare și conducere a unei formațiuni politice moderne, care pune cetățeanul pe primul loc, care este condus democratic, care promovează principiile democratice în interiorul și în afara partidului. În acest moment, PNL Bihor este izolat față de alte formațiuni politice, dar mai ales față de electorat”, susţine, într-un comunicat de presă, fostul deputat de Bihor, care consideră că lupta pentru şefia filialei cu Ilie Bolojan este inegală, acesta deţinând „toate pârghiile în partid”. „Însă am decis să intru în această bătălie pentru a trage un semnal de alarmă asupra situației din partid și pentru a arată că se poate și altfel, o altfel de politică, așa cum cetățenii ne-au spus de mai multe ori. Și dacă în interiorul partidului nu există șanse egale pentru toată lumea, dacă în interiorul partidului nu sunt alegeri directe, dacă în interiorul partidului se prefer delegările și interimaturile, ce exportăm în afara lui?”, a declarat Varga, menţionând că va lupta pentru ca PNL Bihor „să se reîntoarcă către democrația internă, către principiile care vor garanta fiecărui membru liberal recompensa pentru munca depusă și performanță și mai ales pentru a credibiliza acest partid în raport cu electoratul nostru de dreapta pe care l-am dezamăgit”. Reamintim că Lucia Varga a intrat în conflict cu preşedintele interimar al PNL Bihor, Ilie Bolojan, în toamna anului trecut, când acesta a decis ca Varga să nu se numere printre candidaţii filialei la alegerile parlamentare.