Interpelare la vicepremier

Deputatul PSD Gheorghe Bogdan a depus luni, 20 februarie, o interpelare adresată viceprim-ministrului Sevil Shhaideh prin care îi solicită să modifice grila de evaluare pentru proiectele depuse spre finanţare prin POR, axa prioritară 2.

 

Mai exact, în intervenţia sa. Parlamentarul social-democrat cerea ministrului Dezvoltării să ia măsuri urgente pentru modificarea Anexei 4 din Grila de evaluare tehnică și financiară a Ghidului solicitantului pentru Apelul de proiecte POR 102/2/2 2017, Axa prioritară 2, Prioritatea de investiţii 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor. Intervenţia sa vine în urma numeroaselor sesizări primite din partea micilor întreprinzătorilor bihoreni. Aceştia reclamau faptul că, în grila de evaluare nu se punctează crearea de noi locuri de muncă, așa cum se întâmplă în cazul proiectelor depuse pentru Prioritatea de Investiții 2.1. Astfel, „această Grilă nu sprijină în mod real societățile pentru a se dezvolta din punct de vedere economic și a crea locuri de muncă, obiective urmărite în acordarea ajutorului de stat, inclusiv în regulamentele europene”. Gheorghe Bogdan a precizat în interpelare că, în conformitate cu Regulamentul UE 1303/2013, din resursele globale alocate, 96,33% vor fi dirijate spre obiectivul privind creșterea economică și crearea de locuri de muncă, iar POR 2014-2020 își propune să sprijine firmele ce au potențial să-și dezvolte poziția pe piață, astfel încât, fără crearea de locuri de muncă, acest deziderat este imposibil de realizat. Astfel, susţine Bogdan, „este absolut necesară și esențială revizuirea urgentă a grilei și punctarea adecvată a unui criteriu atât de important. În același context, devine normală impunerea ca indicator de realizare a proiectului – creșterea numărului de angajați”. Deputatul PSD i-a solicitat vicepremierului Sevil Shhaideh să menţioneze în cât timp poate fi revizuită Grila de evaluare, precum şi în ce măsură există posibilitatea extinderii listei de coduri CAEN, în condițiile în care domenii precum 2511 și 2222, prin care se pot crea peste 10 locuri de muncă, nu se regăsesc în Axa 2.2..  „Aveți în vederea introducerea punctajului pentru gradul de maturitate al proiectului (finalizarea Proiectului Tehnic acolo unde se impune, inclusiv obținerea Autorizației de construire), cu atât mai mult cu cât în Ghidul General POR 2014-2020 se subliniază importanța maturității proiectului? Aveți în vedere emiterea unui ghid de utilizare a instrumentelor financiare ce se vor putea utiliza în finanțarea investițiilor de valori mai mari?”, a mai întrebat deputatul PSD.

 

Dezbatere pe Legea grațierii

Comisia juridică a Senatului a dezbătut ieri proiectul de lege al guvernului privind grațierea, reprezentanți ai magistraților fiind invitaţi să ia parte la discuții.

Ședința a început cu discutarea, la cererea Ministerului Justiției, a unui document trimis de Administrația Națională a Penitenciarelor. „În urma analizei făcută la nivel de sistem, este imposibil să refacem traseul fiecărui deținut în ultimii patru ani. Vorbim de peste 80 de mii de deținuți. Așa cum arată proiectul de lege, dacă rămâne așa, orice mică scăpare va genera date false. (...) Proiectul, în această formă, nu poate fi aplicat", a spus un reprezentant ANP în timpul dezbaterilor. Modul în care a fost conceput proiectul de lege a fost criticat de reprezentanții magistraților. Comisia juridică a decis alocarea unui termen de o săptămână pentru depunerea unor amendamente la proiectul de modificare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate.