Nu încape urmă de îndoială că agenţii care controlează tichetele pe mijloacele de transport în comun din Oradea s-au mai cizelat, lucru confirmat şi de numărul redus de reclamaţii din ultima perioadă. Există însă şi controlori care fac exces de zel.

O întâmplare din această categorie s-a întâmplat marţi, 1 noiembrie 2016, în jurul orei 20:20. „Circulam cu tramvaiul 3N pe bulevardul Decebal, cu intenția de a coborî la stația Olosig pentru a-mi continua călătoria către Piața Rogerius cu un alt tramvai. La stația de dinaintea acesteia (intersecția Dacia - Decebal) a urcat autointitulatul „Agent 3”, care a început să controleze legitimațiile persoanelor aflate în vagon. Eu mă poziționasem lângă ultima ușă, pentru a ajunge cât mai rapid la stația tramvaiului 1 după coborâre. Lângă respectiva ușă nu era montat validator. Cu toate acestea, aveam pregătit cardul - aflat în perioada de valabilitate - în mână, pentru a-i ușura munca agentului. Sosit în stația în care voiam să cobor, ușile tramvaiului fiind deja deschise, individul îmi smulge cardul din mână și mă „invită” la validatorul aflat lângă ușa din mijloc a vagonului. Eram contrariat fiindcă voiam să cobor la acea stație și în general mă grăbeam. În toată agitația creată (a încercat să verifice în grabă cardul meu alături de cel al unei alte călătoare) a apărut pe aparatul de validare faptul că abonamentul meu nu ar fi valabil. Cu o atitudine foarte arogantă, de-a dreptul obraznică, a coborât și a fotografiat cardul meu, spunându-mi amenințător că amenda e de 50 de lei, după care a urcat rapid în tramvaiul care stătea să plece mai departe.

Atunci a fost momentul meu de „inspirație” și am urcat după el pentru a-i demonstra că totuși e valid abonamentul meu, lucru pe care l-am și reușit. Dacă nu aveam acea secundă de inspirație sau dacă vatmanul ar fi închis ușile în fața mea, m-aș fi ales cu o amendă nemeritată (pe care sigur că aș fi contestat-o, pe timpul și pe nervii mei). Nici acum nu sunt 100% convins că a șters din telefon poza cu abonamentul meu.

Fiindcă oricum pierdusem tramvaiul către Rogerius, am ales să rămân în 3N până la Gară. L-am rugat să îmi spună cum se numește, însă a refuzat cu desăvârșire să se prezinte cu nume și prenume, ci doar cu titulatura „Agentul 3”. La insistențele mele abia și-a scos de sub geacă o legitimație pe care, într-adevăr, scria doar atât: „Agent 3”. Fără nicio poză, fără nimic altceva”, povesteşte un cititor.

La solicitarea ziarului Crişana, reprezentanţii OTL au explicat că de controlul în tramvaie se ocupă o firmă particulară şi că a fost decizia lor să le dea controlorilor legitimaţii cu „Agentul X”, cu menţiunea că dacă se face o plângere, firma ştie exact despre care persoană este vorba.   

La finalul scrisorii primită pe adresa redacţiei, cititorul se întreabă retoric:

„Cine mi-ar fi plătit amenda luată în mod nejustificat sau timpul pierdut pentru anularea ei?”.