Ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a declarat vineri, la Oradea, că, prin introducerea Radarului Pădurilor, tăierile ilegale au scăzut de la 8,8 milioane metri cubi în 2013 la 0,4 milioane metri cubi în prezent. Totodată, a precizat că Radarul Pădurilor va fi mult mai funcțional prin STS, cu care s-a semnat un contract de colaborare în 20 septembrie a.c.

Ministrul Apelor şi Pădurilor s-a aflat, vineri, în Bihor, unde a participat la inaugurarea noului sediu al Gărzii Forestiere, situat în Oradea, pe strada Andrei Mureșanu nr. 20. Doina Pană a menţionat că tot ce înseamnă coerciţie pe domeniul pădurilor a fost deja finalizat, iar Radarul Pădurilor funcționează „chiar foarte bine” împreună cu sistemul 112, dar el trebuia dezvoltat.

„A fost o perioadă când a existat un blocaj din cauza unui contract fraudulos deschis anul trecut de fostul guvern și care nu s-a încheiat cu un produs final. Șase luni a fost blocată dezvoltarea, dar am reușit să încheiem un protocol cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și până la finele anului 2018 va fi gata dezvoltarea, urmând în prima jumătate a anului 2019 testările. Acesta este un lucru excepțional pentru că nu mai depindem de licitații, de contestații, de seriozitatea sau neseriozitatea unor firme sau chiar a unora de la guvernare. O instituție a statului se va ocupa de acest lucru. Și la ora actuală e la STS radarul. L-am dus exact pe motivul că, indiferent ce guvern vine, să nu-l poată opri. E în mâini foarte bune”, susţine Doina Pană.

Ministrul Apelor și Pădurilor a amintit toate demersurile făcute și încheiate din anul 2014 și până în prezent în ce privește protecția fondului silvic, respectiv Radarul Pădurilor, Codul silvic, legea contravențiilor silvice și statutul personalului silvic, inclusiv amendarea Codului silvic pentru a se stabili exact cum vor fi asigurate lemnele de foc pentru populaţie. 

„Am reușit să încheiem tot ce înseamnă coerciție pe păduri. Toate aceste măsuri coroborate, fără statutul personalului, care nu a fost modificat, au condus la niște efecte extraordinare pe care puțină lume vrea să le recunoască. Nu înțeleg de ce, pentru că e o chestie de patriotism, cu care să ne mândrim. E un progres uriaș în lupta împotriva tăierilor ilegale. Deci radarul, cu o nouă lege a contravențiilor silvice, cu un cod silvic implementat au condus ca de la 8,8 milioane de metri cubi, cât se tăia ilegal pe an până în 2013, o spune raportul Curții de Conturi din 2014, să se ajungă la ora actuală la 0,4 milioane metri cubi. Eu nu spun că e bine, targetul pe care noi ni l-am asumat pare utopic, dar putem spune că tindem spre zero, însă de la 8,8 la 0,4 în trei ani, eu cred că s-a dovedit că toate aceste măsuri au fost foarte eficiente”, a menţionat ministrul Apelor şi Pădurilor. Doina Pană a precizat că, datorită introducerii Radarului Pădurilor, România a devenit importator de buştean. Mai exact, ministrul susţine că, în prezent, România exportă, anual, 300.000 metri cubi de buştean şi importă două milioane metri cubi. „Cei care s-au bazat pe buştenii tăiaţi ilegal au fost puşi în situaţia să importe buşteni”, a adăugat Doina Pană.