Unitatea Fitosanitară Bihor are multimple responsabilităţi vizând sectorul agricol. Amintim, spre exemplu, efectuarea activităţilor de carantină fitosanitară, prognoză, diagnoză şi avertizare pentru boli şi dăunători, iar prin compartimnetul tehnic se eliberează certifiate de înregistrare şi autorizaţii pentru comercializare, utilizare şi prestări de servicii cu produse de uz fitosanitar. Prin complexitatea misiunii sale, Unitatea Fitosanitară Bihor are şi rolul de poliţie fitosanitară.
În contextul celor menţionate mai sus, l-am invitat pe dl. ing. Virgil Itu, care conduce Unitatea Fitosanitară Bihor, să discutăm despre activităţile specifice, din această perioadă, activităţi fitosanitare prin care să se asigure întreţinerea, cât şi sănătatea culturilor pentru ca acestea să poată avea un randament productiv superior.
- Care sunt lucrările de sezon, în actuala perioadă, pentru menţinerea stării de sănătate a culturilor agricole cerealiere păioase şi a culturilor agricole prăşitoare?
- În această perioadă putem discuta despre efectuarea celui de al doilea tratament pentru combaterea bolilor folioase şi ale spicului la culturile cerealirere păioase, în special pe loturile semincere. Cât priveşte culturile prăşitoare - la porumb şi floarea-soarelui, se aplică ultimele erbicidări postemergente, ţinându-se cont de îmburuienarea puternică generată de ploile din luna precedentă.
- În ce măsură putem vorbi de aplicarea tratamentelor fitosanitare, la culturile agricole cerealiere, prin folosirea aviaţiei utilitare?
- Suprafaţa totală pe care o putem acoperi este de aproximativ 450 de hectare, iar serviciile aviaţiei utilitare sunt, preponderent, pentru loturile semincere, la cereale păioase.
- Ce ne puteţi spune despre situaţia din legumicultură?
-În acest sector, pe baza probelor primite de la producători, cât şi în urma controalelor în teren efectuate de către specialiştii noştri, se constată atacul frecvent de fuzarioză, la ardei şi vinete, în special în solarii, cât şi a afidelor, iar în zonele mai umede s-a intensificat atacul melcilor.
- Dar ce se intreprinde în pomicultură şi viticultură?
- Ca urmare a condiţiilor climatice favorabile apariţiei unor boli şi dăunători, este în expansiune rapănul şi făinarea, la măr şi păr, cu deosebire la soiurile sensibile. Recomandarea este, într-o astfel de situaţie, aplicarea de tratamente prin alternarea produselor sistemice cu cele de contact şi utilizarea de adujvanţi la prepararea substanţelor chimice de tratament. În viticultură se efectuează tratamente, conform calendarului şi situaţiilor impuse de condiţiile climatice, împotriva făinării, a manei, dar şi contra acarienilor.
- Cum se caracterizează această perioadă din an, ce perspective sunt privind bolile şi dăunătorii la culturile agricole, în general?
- Datorită unei ierni blânde, nu s-a putut distruge pe cale naturală, prin îngheţ, într-o proporţie mai mare rezerva biologică a bolilor şi dăunătorilor. În funcţie de rezistenţă fiecărei boli sau a fiecărui dăunător, culturile agricole, ca terminologie generică, sunt "asaltate" de diverse boli, de diverşi dăunători. De pildă, atacul afidelor s-a manifestat, până acum, puternic şi necesită un număr mai mare de tratamente. O situaţie similară este şi în ce priveşte proliferarea puricelui melifer al părului.
- În acest an, s-au acordat fonduri de la bugetul de stat pentru achiziţionarea de produse chimice destinate protecţiei plantelor?
- S-au alocat fonduri însemnând 95829 de lei, faţă de 62015 lei, în 2007. Cu aceste fonduri, produsele destinate tratamentelor fitosanitare au fost achiziţionate, prin licitaţie, şi s-au repartizat, cu prioritate, pentru loturile semincere de cereale păioase, iar în pomicultură, la fermierii care deţin suprafeţe organizate (livezi) de măr şi păr.
- În final, care sunt recomandările pentru producătorii agricoli bihoreni?
- Să urmărească îndeaproape culturile agricole, pentru a depista, la timp, apariţia bolilor sau a dăunătorilor astfel încât să se poată interveni prompt în vederea aplicării tratamentelor de combatere. Să informeze rapid Unitatea Firosanitară Bihor, în vederea analizei de risc şi a măsurilor de intervenţie.