Liberalii au câştigat detaşat alegerile locale în municipiul Oradea, Ilie Bolojan obţinând al treilea mandat cu 70, 95% din voturile celor care s-au prezentat la urne. Pentru Consiliul Local, liberalii a reuşit să obţină majoritate absolută, cu 18 mandate, suficiente pentru a conduce singuri administraţia locală. De asemenea, PNL a reuşit să câştige şi Consiliul Judeţean, procentul obţinut fiind sub 50% din voturile valabil exprimate.

 

Biroul Electoral Judeţean a reuşit să centralizeze voturile pentru Consiliul Judeţean Bihor abia aseară, în jurul orei 20.00. Potrivit rezultatelor finale, PNL a fost declarat câştigător şi al scrutinului pentru CJ Bihor, însă nu a reuşit să obţină majoritatea absolută (50% plus 1 din mandate). Astfel, PNL a obţinut 115.108 voturi (44,54% - 17 mandate), fiind urmat, în ordine, de PSD 65.199 voturi (25,23% - 9 mandate), UDMR 47.022 voturi (18,19% - 7 mandate), ALDE 13.783 voturi (5,33% - 2 mandate). 

Bolojan, al treilea mandat

La Oradea, înainte de scrutinul de duminică, 5 iunie, primarul Ilie Bolojan le cerea susţinătorilor să voteze masiv PNL, pentru a obţine majoritate calificată (două treimi din mandate) în Consiliul Local, ceea ce i-ar permite să-i fie aprobate proiectele repede, fără tergiversări, fără blocaje. Se pare că orădenii l-au ascultat, astfel că, în urma numărării voturilor, liberalii au obţinut atât mandatul de primar cât şi 18 din cele 27 de mandate de consilieri locali. Ilie Bolojan a câştigat alegerile locale cu 52.400 voturi, adică un procent de 70,95% din cele 73.853 de voturi valabil exprimate. Pe locul doi, la mare distanţă, a fost candidatul UDMR, Huszar Istvan, care a primit 9.647 voturi, adică un procent de 13,06%. Candidata PSD, Adelina Coste, a ocupat doar locul trei în preferinţele orădenilor, obţinând 7.041 voturi (9,53%). Rezultatele obţinute de ceilalţi trei candidaţi au fost următoarele: Zatyko Gyula (PPMT) a fost votat de 2.108 orădeni (2,85%), Ştefan Herchi (ALDE) – 1.561 voturi (2,85%), iar Horea Vuşcan (PMP) – 1.096 voturi (1,48%).

În 2012, Ilie Bolojan câştiga al doilea mandat de primar cu voturile a 62.783 dintre orădeni (66,08%). Rezultatul obţinut atunci de Ilie Bolojan a fost mai bun decât cel din 2008, când liberalul obţinea, în premieră pentru Oradea, mandatul de primar din primul tur, cu 50,3% din voturi.

UDMR, cel mai slab scor în 26 de ani

La Consiliul Local Oradea, victoria PNL a fost zdrobitoare, candidaţii liberali fiind votaţi de 42.241 de orădeni. În procente, scorul obţinut de PNL este de 57,65%, similar cu cel obţinut de USL în urmă cu patru ani. Atunci, candidaţii PNL şi PSD obţineau, împreună, 53.990 de voturi, procentul fiind de 57,45%. Trebuie remarcat faptul că, în urmă cu patru ani, prezenţa la vot în Oradea a fost mai mare. Procentul de 57,65% le permite liberalilor să obţină 18 mandate de consilier local, adică exact două treimi din mandate. Astfel, vor putea aproba orice proiect va dori administraţia locală, fără să mai aibă nevoie de votul consilierilor PSD şi UDMR. Din cele 27 de mandate din Consiliul Local Oradea, social-democraţii au obţinut 5, în urma celor 11.638 de voturi primite de lista PSD (15,88%). Surpriza vine din partea UDMR, care, la acest scrutin, a obţinut cel mai slab scor de după Revoluţie. Uniunea va avea în viitorul CLO doar patru mandate de consilier, adică vor avea cu doi aleşi locali mai puţin decât la precedentele alegeri. Astfel, lista UDMR a fost votată de numai 10.435 de orădeni (14,24% din voturile valabil exprimate). Celelalte partide nu au reuşit să atingă pragul de 5%: ALDE – 2.593 voturi (3,53%), PPMT – 2.593 voturi (3,53%), PMP - 1.292 voturi (1,76%), UNPR - 656 voturi (0,89%) şi M10 - 392 voturi (0,53%). În acest an, pentru Consiliul Local Oradea a candidat şi un independent. Este vorba de Nadia Pal, care însă nu a reuşit să strângă numărul de voturi necesar pentru a primi mandatul. Ea a fost votată de 1.425 de orădeni (1,94% din voturi).

46 de primari liberali

În celelalte municipii şi oraşe din judeţul Bihor, mandatele s-au împărţit între PNL şi UDMR, ca în urmă cu patru ani, cu menţiunea că PSD a reuşit să câştige fotoliul de primar în Nucet. Astfel, social-democratul Mircea Tuduce a reuşit să-l întrerupă seria de mandate a fostului democrat-liberal, în prezent liberal, Costel Sîrghie, fiind ales primar în oraşul Nucet. În ceea ce-i priveşte pe liberali, ei au obţinut mandatele de primar din Beiuş – Petru Mlendea, Aleşd – Ioan Todoca, Ştei – Iulian Balaj şi Vaşcău – Florin Porge. Pe de altă parte, UDMR a reuşit să-şi păstreze cele patru mandate de primar din Salonta – Torok Laszlo, Marghita – Pocsaly Zoltan, Săcueni – Beres Csaba şi Valea lui Mihai – Karsai Jozsef Attila. În total, PNL a obţinut 46 din cele 101 mandate de primari, urmat de PSD cu 29 de mandate, UDMR – 23, ALDE – un mandat, UDSCR – un mandat, ultimul mandat fiind obţinut de un candidat independent. Printre surprizele acestui scrutin au fost pierderea de către PNL a primăriilor din Sînmartin şi Nojorid în favoarea PSD, Lucian Popuş pierzând în faţa lui Cristian Laza, iar Mircea Crainic pierzând cel de-al cincilea mandat în faţa lui Petru Teodor Baba. Pe de altă parte, liberalii au reuşit să-şi păstreze primării precum Sântandrei (Ioan Mărcuş este primar din 1990), Rieni, Roşia, Suplacu de Barcău, Tinca etc.

Secretare şi trădători

Primii care au făcut o analiză a rezultatelor obţinute la scrutinul de duminică au fost reprezentanţii UDMR. Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a declarat că, la nivelul judeţului, rezultatele sunt aproape egale cu cele de acum patru ani. Astfel, UDMR a reuşit să obţină 23 de mandate de primar, faţă de 24 în 2012. Singura diferenţă este în Sîniob, unde primarul a candidat independent, pentru că nu a mai avut susţinerea Uniunii, dar a reuşit să obţină un nou mandat. În ceea ce priveşte rezultatul obţinut de UDMR în Oradea, Szabo Odon a menţionat că sentimentele sun „diverse”, remarcând faptul că Uniunea a pierdut două mandate faţă de scrutinul de acum patru ani, ajungând să aibă doar patru consilieri, faţă de şase. „Cei care au alcătuit această listă (n.r. – pentru Consiliul Local Oradea) ar trebui să iasă şi să-şi asume răspunderea. În urma acestei decizii greşite, UDMR a fost depăşit de PSD la numărul de mandate, lucru ce nu s-a mai întâmplat până acum. PNL va avea 18 consilieri locali, ceea ce, cu două treimi, va face posibilă realizarea oricăror proiecte şi programe fără să fie nevoie de părerea celorlalţi”, a declarat preşedintele executiv al UDMR Bihor. El a sugerat că vina îi aparţine lui Alexandru Kiss, cel care şi-a impus două secretare pe lista de candidaţi. „Eu nu am avut nicio secretară pe lista pentru municipiul Oradea şi nu am considerat că secretara mea ar trebui să fie pe lisă”, a menţiona Szabo Odon, adăugând că, pentru Oradea nu au fost făcute prealegeri, ci lista a fost votată într-o adunare generală. Vinovaţi pentru rezultatele mai slabe decât ar fi putut obţine comunitatea maghiară atât în judeţ, cât şi în Oradea sunt consideraţi liderii PPMT: Laszlo Tokes, Szilagyi Zsolt, Csomortanyi Istvan şi Zatyko Gyula, cărora le-a cerut să-şi depună mandatele şi să iasă definitiv din politică. „Prin demersurile pe care le-au realizat au făcut ca astăzi PNL-ul să aibă două treimi în Oradea şi câteva mii de voturi ale maghiarilor din acest judeţ să fie aruncate la coşul de gunoi. Nu este posibil. A greşi o dată se poate, a greşi de două ori, mai merge, a greşi a treia oară este o prostie, iar a patra oară înseamnă trădare! Eu cred că aceste lucruri trebuie spuse foarte clar, foarte tranşant. Dacă vor continua pe această cale, domnul Szilagyi, domnul Zatyko, domnul Csomortanyi şi domnul Tokes sunt trădători ai naţiei maghiare”, a mai declarat Szabo Odon.