Astăzi, 29 septembrie şi mâine, 30 septembrie, orădenii sunt din nou aşteptaţi la teatru, iar oferta include de această dată şi spectacole în limba maghiară, sau germană, care beneficiază de supratitrare. Oradea are onoarea de a găzdui în cadrul FITO 2016 un spectacol al Teatrului Național Csokonai, Ungaria, dar şi unul al Teatrului Pygmalion din Viena.

 

Astfel, astăzi, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul German de Stat Timişoara va prezenta „De fapt e frumos”, un spectacol de Volker Schmidt.

De fapt e frumos priveşte îndeaproape relațiile unei generații care se remarcă prin fuga de obligații, fiind mereu în căutarea a ceva mai bun. Spectacolul prezintă oameni în jurul vârstei de 30 de ani, bine instruiți, care trec de la un job temporar la celălalt, sunt mereu pe drumuri și trăiesc în locuințe semi-mobilate, dar ale căror profiluri pe rețelele de socializare sunt bine puse la punct. În spatele banalității prezentării sinelui pe Facebook se ascunde însă drama căutării relaţiei potrivite. Cum să trăim şi cum să iubim?

Tot astăzi, de la ora 21.00, la Scena Mobilă din Piaţa Unirii, Teatrul Național Csokonai Ungaria prezintă „Orlando”, după Virginia Woolf, regia Anca Bradu.

Orlando propune o călătorie în timp, din epoca elisabetană până în secolul 20, şi ne arată cum un băiat adolescent se descoperă şi se transformă în femeie la maturitate şi mai apoi, în doamnă.  Un spectacol despre fuga din viața socială, retragerea în singurătate, în vise, în lumea literaturii.

Spectacole într-o limbă străină sunt programate şi vineri, 30 septembrie. Astfel, de la ora 19.00, la Sala Studio Szigligeti, se va juca spectacolul Cazul, de Szíjártó Tímea-Aletta, regia Sardar Tagirovsky, Teatrul Szigligeti.  

Piesa de teatru, scrisă de Szíjártó Tímea-Aletta, a câștigat premiul pentru debut la concursul de dramaturgie lansat de Teatrul „Szigligeti”, Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc și Universitatea de Arte Târgu-Mureș. Spectacolul este o producție dedicată tinerilor aflați la începutul carierei lor, dar care s-au evidențiat deja prin activitățile lor artistice. „Cazul” este o radiografie a societății contemporane, a unei comunități ajunse la pragul dezbinării, lipsite de orice speranță.

De la ora 20.00, la fosta Sală Studio a Teatrului, (Centrul pentru Promovarea Turismului), Teatrul Pygmalion Viena prezintă „Legenda sfântului bețiv”, de Joseph Roth, regia Geirun Tino. Este un spectacol inspirat din nuvela cu acelaşi nume, de Joseph Roth. Este o poveste tristă, cu miros de cafea cu rom. Beţivul din poveste este un om de o onestitate incredibilă care, chiar dacă este învins de propriul viciu, luptă până la final să-şi salveze demnitatea. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrului şi pe biletmaster.ro.