Aproximativ patru ore au fost nevoiţi să aştepte unii şoferi, ieri, la punctul de trecere al frontierei de la Borş. Cozile au fost întinse pe câţiva kilometri din cauză că poliţiştii maghiari au făcut controale amănunţite la automarfare.

Deşi nu se întâmplă prea des ca şoferii să stea ore în şir la Borş, atunci când se întâmplă rămâne la fel de neplăcut. Şoferii de tir au în general trasee bine stabilite cu deadline-uri, ore limită până la care pot duce sau de la care pot ridica mărfurile. Un control amănunţit ca cel de ieri este, aşadar, o mare problemă.

„În ultimile 24 de ore s-au înregistrat creşteri ale valorilor timpilor de aşteptare la automarfare pe sensul de ieşire din România ca urmare a faptului că autorităţile maghiare efectuează controale amănunţite la automarfare şi, totodată, a numărului mare de astfel de mijloacele de transport care se prezintă pentru verificări la frontiera de stat. Credem că traficul aglomerat va scădea spre seară (n.r. ieri seară). Le recomandăm şoferilor să folosească toate punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi să urmărească aplicaţia on-line de pe politiadefrontiera.ro pentru a şti care sunt timpii de aşteptare”, a spus, pentru Crişana, Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. Conform aceleiaşi surse, instituţia a lucrat ieri la capacitate maximă.

Controalele la frontieră au început încă din cursul săptămânii trecute, datorită creşterii numărului de imigranţi depistaţi aproape zilnic încercând să treacă ilegal frontiera de vest a ţării. În cursul ultimei săptămâni, 76 de migranţi, printre care 28 de copii, cel mai mic de 2 luni, au fost descoperiţi când încercau să iasă ilegal din România prin judeţul Arad. Şi în Bihor au fost mai multe cazuri de imigranţi reţinuţi de poliţiştii de frontieră când încercau să treacă ilegal frontiera. Autorităţile nu ştiu cât timp vor dura controalele amănunţite efectuate de autorităţile maghiare, dar spun că traficul uşor nu este afectat.