Radu Olea, fost primar al comunei bihorene Budureasa, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi, după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua 7.000 de lei şpagă. Edilul a şi fost încarcerat, poliţiştii bihoreni punând în executare marţi mandatul emis pe numele lui.

Curtea de Apel Oradea a menţinut marţi, decizia Tribunalului Bihor în ceea ce-l priveşte pe fostul primar al comunei Budureasa, Radu Olea. Prima instanţă l-a condamnat pe acesta la 2 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Instanţa i-a mai interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice şi în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, inclusiv funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, dar şi să lucreze într-o funcţie de conducere în vreo instituţie sau firmă de interes public, pentru o perioadă de 3 ani după excutarea pedepsei principale.

Radu Olea a fost reţinut în luna ianuarie a acestui an pentru 24 de ore, sub acuzaţia de luare de mită, măsura fiind dispusă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, după ce edilul a fost prins în flagrant cu şpagă de 7.000 de lei. Edilul a fostprins în parcarea centrului comercial Lotus, în timp ce primea 7.000 de lei de la un denunţător, patronul unei societăţi comerciale. Se pare că suma găsită asupra primarului era doar o parte dintr-un total de 13.000 lei, pe care Olea i-a pretins de la administratorul unei firme de consultanţă, pentru întocmirea unor proiecte în vederea accesării de fonduri europene. Flagrantul a fost realizat în 11 ianuarie 2016, în jurul orei 13.00, în parcarea Lotus Center, de poliţişti ai Serviciului de Investigare  a Criminalităţii Economice Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Potrivit unor surse judiciare, denunţătorul îşi primise deja banii pentru serviciile prestate către Primăria din Budureasa, iar banii, 13.000 de lei, solicitaţi de primar, ar fi fost  „comisionul” pentru acesta. Numai că omul de afaceri, după ce şi-a încasat banii, a refuzat să mai cotizeze şi l-a denunţat pe Olea. Tot potrivit unor surse judiciare, edilul a recunoscut faptele de care este acuzat şi a colaborat cu anchetatorii. Procurorul de caz a decis să solicite Tribunalului Bihor arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Radu Olea, pentru luare de mită, primarul fiind arestat. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea la care a fost condamnat şi interzicerea unor drepturi, Olea a mai fost obligat de instanţă să restituie şi banii primiţi cu titlul de mită, dintre care o parte fostul primar i-a şi înapoiat.

De asemenea, şi instanţa Curţii de Apel a dispus confiscarea sumei încasate de edil cu titlu de mită, din care Olea a şi returnat o parte. Din pedeapsa aplicată, edilului i se vor scădea atât cele 24 de ore cât a fost reţinut, cât şi perioada arestului preventiv respectiv a arestului la domiciliu, din data de 12 ianuarie şi până la zi.