Începând cu luna viitoare, dacă totul decurge fără incidente, ar putea demara lucrările pentru construirea unui campus şcolar în Oradea. Ideea ridicării unui complex şcolar este veche de aproape trei ani, însă până acum administraţia orădeană s-a limitat doar la a trâmbiţa acest proiect.

După angajamentele autorităţilor locale, lucrările trebuiau să înceapă în urmă cu un an, însă abia în acest an au demarat procedurile pentru licitaţie. La prima strigare s-au prezentat firmele MBS Group şi Selina, însă comisia de licitaţie nu a acceptat oferta niciuneia dintre ele, pe motiv că nu au prezentat toată documentaţia solicitată. Cele două firme, nemulţumite de decizia membrilor comisiei, au contestat-o. În final, s-a decis reluarea procedurilor. La a doua licitaţie, care a avut loc săptămâna trecută, aceleaşi firme au venit fiecare cu câte o ofertă. Oferta economică a firmei MBS Group este de 29,6 milioane lei, iar a firmei Selina de 30,4 milioane lei. Comisia de licitaţii se va reuni din nou săptămâna viitoare. "În cazul în care se constată că firmele şi-au depus întreaga documentaţie, respectiv nu mai fac contestaţii, contractul de execuţie a campusului ar putea fi semnat până la finele acestei luni. În aceste condiţii, în cursul lunii octombrie ar putea demara lucrările de construire", ne-a declarat Valentin Trifan, directorul executiv al Administraţiei Imobiliare Oradea.
Campusul şcolar se va întinde pe o suprafaţă 1,7 ha, terenul pus la dispoziţie aflându-se în spatele Grădinii Zoologice. Potrivit anunţului de licitaţie, campusul trebuie finalizat în trei ani de la data semnării contractului. Aici se vor muta cadrele didactice şi elevii de la Colegiul Economic "Partenie Cosma", respectiv Grupul Şcolar "Vasile Voiculescu", aceste două instituţii funcţionând în prezent în imobilele retrocedate foştilor proprietari. Conform proiectului, în campus vor fi ridicate două corpuri de clădire pentru sălile de clase, o cantină cu un club, un corp unde vor fi amenajate garsoniere pentru profesori, un internat, o sală de sport, respectiv o clădire pentru ateliere. Corpul A şi B vor adăposti fiecare 24 de săli de clasă. Corpul A este prevăzut şi cu un adăpost de protecţie civilă cu o capacitate de 550 persoane. În corpul B va fi amenajată o bibliotecă dotată cu o sală de lectură. Internatul va avea trei nivele, cu o capacitate de 300 locuri. La ultimul nivel va fi amenajată o sală de activităţi. Totodată, proiectul prevede construirea a 15 garsoniere, dotate cu baie şi bucătărie şi o cameră de 18 mp. Cantina va avea două funcţiuni distincte: una de servire a mesei şi alta de club, tot aici va fi amenajată şi o terasă. Un alt corp de clădire va adăposti patru ateliere, dotate cu vestiare şi grupuri sanitare. Sala de sport este prevăzută cu două vestiare, duşuri şi cabinet medical. Totodată, vor fi construite nişte gradene cu o capacitate de 300 de locuri. Campusul va mai adăposti şi o bază sportivă în aer liber, cu un terenuri de minifotbal, baschet, tenis şi volei.

Toate aceste construcţii vor trebui finalizate în cel mult trei ani. Rămâne de văzut în ce măsură firma care va fi declarată câştigătoare va reuşi să-şi onoreze angajamentul luat, mai ales că experienţa cu ultimele lucrări publice executate de cele două nu este dintre cele mai fericite. MBS Group a executat lucrările de acoperire la Bazinul Olimpic şi la Orăşelul copiilor, unde în ambele cazuri a înregistrat întârzieri, dar şi lucrări de proastă calitate. În aceeaşi situaţie se află şi firma Selina, care în ultimii ani a derulat pe bani publici numeroase contracte.