Câteva mii de elevi au intrat în săptămâna şcolii altfel. Muzeele din Oradea, Cetatea Medievală, sediile Poliţiei Bihorene, a Pompierilor şi multe alte obiective au fost vizitate de elevi şi profesori. Cetatea Oradea a fost luată cu asalt şi cucerită de peste 850 de elevi curioşi să descopere secretele ascunse ale construcţiei medievale.

De curând renovată, Cetatea Oradea s-a dovedit a fi o adevărată surpriză pentru sutele de elevi orădeni şi nu numai veniţi să-i cunoască tainele ce stau ascunse între zidurile ei de mai bine de un secol. Primii cuceritori ai construcţiei medievale au fost elevii clasei I, coordonaţi de învăţătoarea lor, prof. Laura Pavel, alături de colegii lor din clasa a II-a, însoţiţi de prof. Diana Borz, de la Şcoala "Oltea Doamna”, respectiv elevii din clasa a XI-a C, de la Colegiul Economic "Partenie Cosma”, însoţiţi de prof. Lavinia Koteles. De la ghidul lor, Cristina L. Puşcaş, doctor în istorie, "cuceritorii” Cetăţii Oradea au aflat cum alţi înaintaşi de ai lor au reuşit să ia cu asalt construcţia şi să o cucerească. Şanţul cu apă, cu o lăţime de 60-70 de m şi o adâncime de peste 4 m, care a înconjurat vechea aşezare medievală, cu rol de apărare, i-a fascinat pe cei mici şi i-a determinat să-şi imagineze modalităţi de a pătrunde în Cetate. La intrarea pe sub poarta medievalei construcţii, au fost întâmpinaţi cu bomboane, dar şi provocaţi la un concurs: Asociaţia pentru Sănătate organizeză, până pe 1 iunie, un concurs de desene. Elevii au primit imagini cu Cetatea pe care le vor colora sau vor putea ei să deseneze singuri orice legat de Cetate. Cele mai frumoase desene vor fi expuse şi premiate. Descinderea în Cetatea Oradea a continuat cu vizitarea expoziţiei "Rezistenţă şi represiune în Bihor”, unde elevii au aflat despre condiţiile de detenţie din perioada comunistă din Cetate, de la Securitatea Oradea şi Penitenciarul Oradea. De asemenea, elevii s-au bucurat de picturile şi instalaţiile artistului Remus Ilisie, care a amenajat în Cetate expoziţia "Disecţia luminii”. De asemenea, micii vizitatori au fost fascinaţi de Sala cu Grifoni, şi de povestea Palatului Princiar. Exploratorii au mai coborât şi în catacombele construcţiei medievale, Lapidariul Muzeului Cetăţii.

"Aproximativ 850 de elevi ne-au trecut pragul azi, în prima zi din Şcoala Altfel. Avem grupuri programate din Cluj, Zalău, Arad, Satu Mare. Centrul de Informare Turistică al Cetăţii Oradea organizează zilnic, între orele 8.00 - 16.00, tururi ghidate pentru turişti în limbile română, maghiară şi engleză”, a declarat pentru Crişana Dumitru Sim, managerul proiectului de reabilitare a Cetăţii Oradea.