Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Sofronie, episcopul Oradiei, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea (AFOREO) a organizat duminică, 15 octombrie, Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural.

 

Evenimentul s-a desfășurat în localitatea Groși, iar parteneri au fost Parohia Ortodoxă din localitate și Primăria comunei Aușeu.

Manifestarea a debutat la biserica din Groși, unde doamnele AFOREO și invitații lor au participat la Sfânta Liturghie, alături de săteni. La sfârșitul Liturghiei, părintele paroh Călin Ioniță a omagiat femeia de la țară, mulțumindu-le doamnelor AFOREO pentru că au ales să sărbătorească această zi împreună.

La rândul lor, doamnele ortodoxe au oferit o icoană reprezentându-i pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, hramul bisericii din Groși.  

De la ora 14.00, evenimentul s-a mutat la Căminul Cultural, fiind moderat de prof. Alina Buzle. Primarul comunei Aușeu, Mitică Lazăr, a adresat un cuvânt celor prezenți, mulțumind organizatorilor pentru inițiativă. Apoi, Viorica Cherteș, președinta AFOREO, a vorbit despre importanța sărbătorii și despre rolul femeii de la țară în societate. În continuare, Ancuța Șchiop, viceprimarul comunei Aușeu, a făcut o scurtă prezentare a localității Groși, mulțumind organizatorilor și celor prezenți la eveniment.

În paralel, s-a desfășurat o expoziție de țesături și obiecte artizanale, la care au participat atât artiști locali, cât și invitați din județ. Au expus: Maria Ilea, Florica Gherle, Florica Gârdan, Viorica Știube din Dobrești și Chvatal Margit din Oradea.

Școala Primară nr. 1 din Groși a avut, la rândul ei, un stand pe care l-au pregătit copiii îndrumați de învățătorii Adriana Gârd, Corina Nojea și Petrică Vance. Totodată, copiii prezenți la eveniment au participat la ateliere de încondeiat ouă.

Gospodinele din sat s-au întrecut, apoi, într-un concurs, intitulat „Coșul Toamnei”. O prezență aparte au fost două mici viitoare gospodine, în vârstă de doar 9 ani, Ștefania Gârdan și Alexandra Ionescu, care și-au pregătit singure coșul cu bunătăți.

Programul artistic a fost susținut de cântărețele de muzică populară Corina Lele Ionescu, fiică a satului Groși, de Bianca Popa, elevă a Liceului de Arte Oradea, la clasa prof. Aurica Bonțu, și de Liliana Budău Ioniță, fostă membră a Cenaclului Flacăra.

Amfitrioanele întregii manifestări au fost cinci tinere îmbrăcate în frumoase costume populare: Bianca Ioniță, Cristina Gârdan, Andreea Ile, Maria Boca și Sorana Simionaș, care i-au întâmpinat cu pâine și sare pe oaspeții sosiți la eveniment.

La final, toți participanții au primit diplome, iar gospodinele au fost răsplătite cu frumoase premii din partea organizatorilor. La rândul lor, credincioasele din Groși, sub îndrumarea preotesei Mădălina Ioniță, au oferit oaspeților din Oradea surprize care să le amintească de acest eveniment.