Vineri, 16 decembrie, în Oradea a avut loc conferinţa de încheiere a întâlnirii tehnice dintre cei 10 parteneri europeni care şi-au propus să protejeze şi să promoveze patrimoniul Art Nouveau al oraşelor pe care le reprezintă. Oradea este liderul proiectului care va demara de la 1 ianuarie 2017.

Iniţiativa Primăriei Oradea referitoare la protejarea şi promovarea patrimoniului Art Nouveau din regiunea Dunării a fost selectată în vederea unei finanţări de 1.649.559 euro, bani care se vor împărţi între cei 10 parteneri implicaţi în acest proiect: Primăria Oradea în calitate de lider de proiect şi Fundaţia de Protejare a Monumentelor, Muzeul de Arte Aplicate Budapesta, Ungaria, Institutul de Planificare Urbană a Republicii Slovenia, Muzeul de Arte Aplicate Viena, Austria, Consiliul Internaţional al Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice ICOMOS România, Muzeul de Arte si Meşteşuguri Zagreb, Croaţia, Compania Nonprofit de Turism Szeged şi Împrejurimile, Ungaria, Fundaţia Bibliotecii Academiei Naţionale a Bulgariei, Primăria Subotica, Serbia şi Institutul Naţional de Protecţie a Monumentelor Culturale Serbia. La proiect vor participa în calitate de parteneri asociaţi strategici şi Reţeaua Europeană a Oraşelor Art Nouveau (RANN) cu sediul în Bruxelles, şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România. Primăria Municipiului Oradea va avea un buget de 320.711 euro, din care 272.604 euro vor reprezenta contribuţia Uniunii Europene, 41.692 euro cofinanţarea asigurată de Guvernul României, iar  6.414 euro contribuţia proprie a Primăriei. În cadrul întrunirii tehnice care a reunit în Oradea reprezentanţii partenerilor internaţionali la Oradea, în perioada 14-16 decembrie 2016, s-au discutat priorităţile acestui proiect. Astfel, se va crea o bază de date cu specialiştii Art Nouveau din fiecare oraş implicat, de la arhitecţi, restauratori, la istorici de artă, astfel ca, în viitor, dacă sunt necesare anumite competenţe, sau expertize, să existe o sursă credibilă, o bază de date certificată la nivel internaţional. Tot în cadrul proiectului, specialişti în domenii relevante (istoria artei, urbanism, managementul public al valorilor culturale, arhitectură, restaurare) vor avea ocazia să participe la cursuri de specializare, în cadrul cărora vor avea acces la ultimele noutăţi din aceste domenii de la nivel european. De asemenea, vor fi dezvoltate aplicaţii mobile care să promoveze obiectivele Art Nouveau din regiunea Dunării.

Proiectul va oferi municipiului Oradea un set de instrumente care să permită o protecţie mai eficientă a patrimoniului istoric reprezentat de curentul Art Nouveau. Astfel, Oradea va elabora un plan urbanistic pentru zona construită protejată din centrul oraşului, inclusiv cinci planuri de management al unor clădiri Art Nouveau de valoare deosebită. Proiectul sprijină şi promovarea turistică, atât prin evenimente organizate în preajuma Zilei Internaţionale Art Nouveau, cât şi prin realizarea unui film documentar despre monumentele Art Nouveau din oraşele implicate. Şi pentru că Oradea este lider de proiect, aici se va înfiinţa o Unitate de Coordonare, care va sprijini activitatea profesională a specialiştilor internaţionali implicaţi în activităţile proiectului, care se va finaliza în 30 iunie 2018.