Forfotă mare, ieri după-amiază, în cele trei localităţi în care s-a desfăşurat mitingul pentru DN 76. Aproximativ o mie de bihoreni au participat la protestele din Beiuş, Ştei şi Rieni, localităţile cele mai afectate de lucrările lăsate baltă de antreprenori, cerând la unison demisia celor care se fac vinovaţi de acest dezastru care s-a abătut asupra judeţului nostru.

 

Nemulţumirile şi frustrările adunate în ultimii zece ani cauzate de craterele, semafoarele şi praful de pe DN76, au răbufnit, ieri, cu ocazia protestelor organizate simultan în cele trei localităţi, Beiuş, Rieni şi Ştei, localităţi izolate de restul lumii, atât din punct de vedere turistic, cât şi economic. Toate acestea din cauza unui drum a cărui reabilitare nu se mai încheie. Înarmaţi cu pancarte pe care erau scrise mesaje cum ar fi „Vrem drum european, nu crater bihorean” sau „DN 76 – Dreptul Nostru” şi îmbrăcaţi cu tricouri imprimate cu mesajul „Ruşine Naţională”, peste 500 de beiuşeni au cerut în cor demisia celor care se fac vinovaţi de bătaia de joc la care sunt supuşi.

„Suntem printre primii la contribuţia la bugetul de stat şi ultimii la infrastructura rutieră. Suntem buni numai să ni se ia, dar să nu primim nimic în schimb”, afirma unul dintre beiuşenii participanţi la protest. De asemenea, cei prezenţi la protestul de la Beiuş au reclamat faptul că la acţiunea lor nu au participat şi parlamentari, chiar dacă, doar în urmă cu câteva zile, aceştia le-au solicitat votul.

Iniţiatorii protestului îi acuzau pe cei vinovaţi de situaţie chiar de subminarea economiei zonei, prin faptul că cei care dezvoltă aici activităţi economice au mari greutăţi din cauza infrastucturii rutiere dezastruoase. De asemenea, în ultimii ani mulţi investitori care au avut afaceri în zonă şi-au închis firmele lăsând oamenii pe drumuri, din cauza aceluiaşi DN 76 de coşmar. Interesant de menţionat este şi faptul că, miercuri, coincidenţă, chiar în ziua mitingului, au răsărit ceva utilaje între Pocola şi Beiuş, care, chipurile, s-ar fi şi apucat de lucrări. „Acum sunt bani? Acum sunt utilaje, oameni? Până acum ce a fost, ciumă, holeră, antrax, de nu s-a făcut nimic? Sau e o nouă mârlănie? Cine, ce vrea să ne demonstreze? Ce i-a împiedicat să le aducă din februarie?”, se întreba Dan Popa, unul dintre organizatori.

Alte aproximativ 300 de persoane şi-au „strigat” nemulţumirile în faţa de Casei de Cultură din Ştei, iar după aproximativ o oră de proteste, şteienii s-au urcat în maşini şi au plecat într-un marş spre centrul comunei Rieni, unde au continuat manifestaţiile.

Participanţii la miting din toate cele trei localităţi au fost îndemnaţi să semneze o petiţie care va fi adresată preşedintelui României, premierului Dacian Cioloş şi Ministerului Transporturilor, petiţie prin intermediul căreia se solicită ferm realizarea drumului, în caz contrar, vor demisia lui Eugen Cecan, şeful Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj. 

 

„Copiii copiilor noştri vor prinde drumul făcut”

Într-o conferinţă de presă organizată ieri, prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a declarat că susţine doleanţele protestatarilor de la Beiuş, considerând întemeiate măsurile la care au recurs aceştia. „Ca şofer, ca bihorean, sunt total de acord cu ei, iar protestele sunt legale. A existat în această perioadă o tentativă palidă a firmelor de a mişca ceva acolo, dar nu a fost nimic concret, pentru că nu sunt în stare”, a declarat, ieri, prefectul Claudiu Pop, care a mai adăugat că, din punctul său de vedere, contractele trebuiau reziliate. În aceste condiţii, prefectul de Bihor consideră că a luat o decizie corectă anul trecut, când a susţinut varianta reabilitării in situ, prin reciclarea asfaltului existent, pe tronsonul Oradea – Bitii. „Măcar pe această porţiune, acum se circulă normal, adică, în loc să-ţi ia trei ore drumul de la Oradea la Beiuş, îl poţi face într-o oră”, a mai precizat Claudiu Pop, care speră ca măcar „copiii copiilor noştri să se poată bucura de un drum făcut”.