Fundaţia Mecena, deşi trebuie să acorde anual 20 de burse tinerilor, în momentul în care trebuie să facă dovada acestora, o dă întoarsă, pe motiv ca nu are la îndemână o listă exactă şi oricum numele acelor tineri au fost făcute publice la momentul respectiv.


Înfiinţată în anul 2003, Fundaţia Mecena are un scop clar declarat şi anume sprijinirea activităţilor unor tineri dotaţi prin intermediul unor burse de merit. În ajutorul acestei fundaţii a venit şi Consiliul Local Oradea, care în urma Hotărârii nr. 31 din 30.01.2003, aprobă darea în folosinţă pe o perioadă de 49 de ani, începând cu 01.02.2003, a unei suprafeţe de teren de 10.000 mp în Oradea, Parcul I.C. Brătianu, în incinta Ştrandului Municipal. Fundaţia Mecena urma să construiască aici un centru cultural şi un motel, singura condiţie pe care trebuia să o îndeplinească fiind acordarea unui număr de 20 burse/an universitar în cuantum total de minim 40.000 lei, iar 50% din totalul acestor burse să revină studenţilor de naţionalitate română din municipiul Oradea. Conform art. 6 al hotărârii mai sus-amintite, transmiterea în folosinţă gratuită încetează în situaţia în care Fundaţia Mecena sistează activitatea de acordare de burse şi recompense elevilor şi studenţilor, acţiune care ar trebui verificată anual de către împuterniciţi ai Consiliului Local, iar neîndeplinirea condiţiilor duce la anularea dreptului de folosinţă asupra terenului. Pentru a putea acorda aceste burse, Fundaţia organizează anual un bal, la care sunt invitate personalităţi din oraş. "În fiecare an, în această perioadă, organizăm un bal, Balul Mecena, la care invităm persoane publice şi organizăm licitaţii pentru strângerea de fonduri", a declarat Szabo Odon, directorul Fundaţiei. Pentru acordarea acestor burse studenţilor, se face o selecţie în urma căreia sunt aleşi 10 tineri de naţionalitate română şi 10 de naţionalitate maghiară. Studenţii selecţionaţi primesc lunar pe durata studiilor suma de 200 lei, iar în urma contractului semnat cu Fundaţia aceştia se obligă să nu părăsească ţara pe o perioadă de 5 ani de la încheierea colaborării.
Fundaţia Mecena este beneficiara unui proiect din partea Guvernului maghiar pentru înfiinţarea centrului cultural din incinta Ştrandului. "Actualmente centrul are o sală de conferinţă, care poartă numele Ady Endre, deja dată în folosinţă şi se lucrează la construcţia unui motel", a mai declarat directorul Mecena. Studenţii care doresc să beneficieze de aceste burse trebuie să îndeplinească condiţii stricte şi să facă faţă unei audieri în cadrul căreia să poată demonstra că merită această bursă.

Deşi de la înfiinţarea Fundaţiei şi până în prezent, teoretic, au beneficiat de burse 100 de tineri, în momentul în care directorului Fundaţiei i se cere o evidenţă, dă din colţ în colţ, pe motiv că nu are în posesie lista respectivă: "Acum nu am o listă exactă cu toţi aceşti tineri, dar numele lor au fost făcute publice de-a lungul timpului şi sunt anunţate în fiecare an la balul organizat de Uniunea Tinerilor Maghiari"...