Cinci ofițeri de poliție au fost împușcați mortal de lunetiști, iar șapte au fost răniți, în timpul protestelor împotriva brutalității poliției, organizate la Dallas, au anunțat autoritățile, informează BBC News online.

 

Mai multe focuri de armă au fost trase în timpul protestelor organizate la Dallas, lunetiștii vizând ofițeri de poliție. Forțele de ordine sunt în căutarea suspecților și există informații că unul dintre suspecți ar fi fost depistat.

În mai multe orașe americane au fost organizate proteste împotriva brutalității poliției.

Poliția din Dallas a anunțat pe rețelele sociale că unul dintre suspecți a fost arestat, iar altul s-a predat. David Brown, șeful poliției din Dallas a declarat că 11 ofițeri de poliție au fost împușcați de către lunetiști.

Echipele de deminare investighează un dispozitiv descoperit la locul unde a avut loc un schimb de focuri cu un suspect. Protestele împotriva utilizării forței letale de către poliție în cazurile în care sunt implicați afro-americani au fost declanșate de moartea a două persoane de culoare, Philando Castilia din Minnesota şi Alton Sterling în Louisiana, ambele decedate în urma intervenției poliției.

Philando Castilia a fost împușcat mortal miercuri în St Paul, în timp ce Alton Sterling ucis de poliție o zi mai devreme, în Baton Rouge.

Președintele american Barack Obama a declarat că "toți oamenii imparțiali ar trebui să fie îngrijorați" cu privire la frecventele ucideri ale americanilor de culoare de către poliție.

Referindu-se la statisticile care arată că cetățenii afro-americani sunt mult mai susceptibili de a fi împușcati de poliție, Obama a cerut forţelor de ordine să elimine atitudinile părtinitoare.

"Atunci când incidente de acest gen au loc, o parte importantă din concetățenii noștri simte că din cauza culorii pielii lor, nu sunt tratați la fel," a spus preşedintele american."Și asta doare."

"Toți americanii ar trebui să fie tulburați de aceste împușcături, deoarece acestea nu sunt incidente izolate. Sunt simptome ale unui set mai larg de diferențieri rasiale care există în sistemul nostru de justiție penală," a declarat Obama, aflat în Polonia, unde participă la summitul NATO.