Municipalitatea orădeană ar putea primi, din partea Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, o finanţare de 75% din proiectul de modernizare şi extindere a Grădinii Zoologice. Condiţia este ca, până în data de 15 noiembrie, consilierii locali să adopte o hotărâre prin care să precizeze spaţiul destinat extinderii Grădinii Zoologice, iar administraţia locală să prezinte comanda de revizuire a studiului de fezabilitate. În caz contrar, de la 1 ianuarie 2008, se va pune lacăt pe porţile Grădinii Zoologice.

Secretarul de stat în cadrul MMDD, Lucia Varga, s-a întâlnit ieri cu reprezentanţi ai Primăriei Oradea, Gărzii de Mediu, Agenţiei de Protecţie a Mediului, RAPAS Oradea, Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii Bihor, pentru a-i anunţa că Ministerul din care face parte a creat cadrul legal pentru sprijinirea financiară a administraţiilor locale care deţin grădini zoologice care nu corespund cerinţelor europene. Astfel, printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată la sfârşitul acestei luni, Ministerul Mediului va finanţa 75% din proiectele de modernizare şi extindere a grădinilor zoologice din ţară. Pentru a putea fi eligibilă, administraţia locală trebuie să trimită, pe adresa ministerului, până în data de 15 noiembrie, hotărârea CLO prin care se aprobă extinderea actualului spaţiu al Grădinii de la 3,7 hectare la 6 hectare, hotărârea prin care se aprobă cofinanţarea a 25% din valoarea proiectului de modernizare şi extindere, precum şi comanda pentru revizuirea studiului de fezabilitate. "În cadrul discuţiilor, s-a vorbit şi despre mutarea Grădinii Zoologice din actualul amplasament. Propunerea a venit din partea lui Mihai Molnar, reprezentant al RAPAS, administratorului Grădinii", a declarat Lucia Varga, adăugând că se va zbate pentru ca locul de agrement să rămână pe acelaşi amplasament, deoarece reprezintă un punct de atracţie turistică în municipiul de pe Crişul Repede. "Suntem în faza de întocmire a studiului de fezabilitate pentru modernizare. Trebuie să vedem cum vom putea extinde actualul spaţiu. Nu vrem sub nicio formă să închidem Grădina Zoologică", a afirmat Dan Gherdan, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul PMO. Comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu, a anunţat că dacă nu se va realiza studiul de fezabilitate pentru modernizarea şi extinderea locului de agrement, de la 1 ianuarie 2008 va fi pus lacătul la Grădina Zoologică.

Dacă administraţia locală va găsi spaţiul pentru extinderea grădinii şi va obţine finanţarea din partea Ministerului Mediului, lucrările vor putea fi demarate în luna martie a anului viitor. "Din punct de vedere al conformării României la standardele europene, este foarte important să demonstrăm că înainte de 2008 am angajat o investiţie în zona respectivă. Dacă UE vede că eşti pe calea cea bună, te lasă să continui", a precizat secretarul de stat Lucia Varga.