Ieri, la Oradea (Hotel Continental), a avut loc întâlnirea trilaterală româno-ungaro-olandeză care s-a axat pe identificarea unor posibilităţi de realizare a două proiecte majore pe cursurile râurilor Crişul Repede şi Crişul Negru.
Asemenea obiective s-au stabilit, în primăvara acestui an, de către Comisia hidrotehnică româno-ungară.

La întâlnirea de ieri au luat parte Lucia Ana Varga, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Ioan Oprean, directorul Direcţiei Apelor Crişuri, reprezentanţi din partea Ministerului Mediului din Ungaria, ai Direcţiilor de Ape din Gyula şi Debreţin, din partea firmelor de consultanţă olandeze Royal Haskoning şi IPO, precum şi din partea Consiliului Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea. Dezbaterile au vizat două proiecte şi anume: lucrări tehnice de reabilitare a râului Crişul Repede, pe sectorul aflat în aval de Priza de Apă de la Oradea, şi proiectul de elaborare a unui studiu de cercetare care să stea la baza unui studiu de fezabilitate privind crearea unor zone umede pe râul Crişul Negru.
Referitor la primul proiect, scopul lui este de a contribui la dezvoltarea relaţiilor româno-ungare pe plan social şi economic, prin crearea unor condiţii necesare dezvoltării durabile în zona de frontieră. Din punct de vedere tehnic, urmează a se realiza, prin lucrări specifice, condiţii eficiente de scurgere a apelor mari în secţiunea de frontieră a râului Crişul Repede, refacerea lucrărilor hidrotehnice şi, nu în ultimul rând, menţinerea nivelului de apă necesar navigaţiei, pe Crişul Repede, cu ambarcaţiuni mici, facilitând, astfel, legătura Oradea-Gyula-Debreţin, cât şi dezvoltarea turismului. Costul proiectului se ridică la circa 50 milioane de euro, fonduri care vor proveni de la Uniunea Europeană. "Sunt foarte bucuros că un proiect propus de noi în urmă cu aproximativ doi ani de zile începe să ia contur şi, în acelaşi timp, sper în realizarea lui şi în ajutorul pe care-l vom obţine din partea experţilor olandezi, care au o vastă experienţă în astfel de proiecte", a declarat Ioan Oprean, directorul Direcţiei Apelor Crişuri.
Cât priveşte cel de-al doilea proiect, asupra căruia vom reveni cu detalii, el se referă la un studiu privind crearea de zone umede pe râul Crişul Negru.