La peste două săptămâni de la începutul examenelor pentru funcţiile de directori şi adjuncţi în şcolile din Bihor s-a reuşit examinarea a 183 de cadre didactice. Dintre acestea, 144 au fost admise şi 30 respinse. Conform rezultatelor, două dintre cele mai importante şcoli din Oradea, „Emanuil Gojdu” şi „Mihai Eminescu” vor avea directori noi.

 

De pe 17 octombrie şi până pe 2 noiembrie în judeţul Bihor au susţinut probele de interviu şi CV 183 de cadre didactice care îşi doresc posturi de directori sau directori adjuncţi. Dacă până pe 25 octombrie cele mai multe şcoli la care se dăduseră aceste examene erau din judeţ, în ultima săptămână au intrat în horă şi şcolile din Oradea. Din cei 183 de profesori care au susţinut cele două probe, 144 au fost admişi şi 30 respinşi. Pe lângă ei au mai fost şi profesori care s-au retras, nu s-au prezentat sau au fost reprogramaţi.

Până pe 25 octombrie, cea mai importantă unitate şcolară pentru a cărei post de conducere s-a dat examen a fost Liceul de Arte, acolo unde actuala directoare, Mihaela Bondor, a fost admisă cu un punctaj total de 137,5. Pe 26 octombrie cea mai mare concurenţă a fost la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, acolo unde 3 profesori s-au bătut pe postul de director şi doi, pe cel de adjunct. Până la urmă, cel mai mare punctaj pentru funcţia de director l-a luat Iulius Radu Timar (136,6) şi, pentru funcţia de adjunct, Marian Călin Perţe, cu 129,675 de puncte. În aceeaşi zi au mai luat examenul şi, cel mai probabil vor rămâne directori, Florian Hava, de la Şcoala Dacia, cu 135 de puncte, şi Gheorghe Tirla, la Liceul „Aurel Lazăr”, cu 135,25 de puncte.

 

O sincopă la Colegiul Transilvania

Pe 27 octombrie, fapt fără precedent de la începutul concursului, comisia de la Colegiul Transilvania a refuzat să o evalueze pe fosta directoare Maria Ruge. Din informaţiile Crişanei, se pare că cei care au refuzat evaluarea au fost tocmai reprezentanţii consiliului profesoral din cadrul Colegiului. Rugea va fi însă reprogramată. Pe 28 au intrat în concurs profesorii de la „Traian Vuia” şi „Partenie Cosma”. Actualii directori, Daniela Vîlceanu – „Traian Vuia”, a luat examenul cu 133,875, la fel ca Virgil Blage, la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, care a fost admis cu 134,25 de puncte.

În ultima zi a lunii octombrie au fost admişi ca director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” – Radu Rus (141,25 puncte) şi Dan Nicolae Peter la funcţia de director al Palatului Copiilor cu 120,375 de puncte.

 

Nume vechi revin pe poziţii

Cele mai mari surprize s-au înregistrat la concursurile de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. La „Gojdu” a fost o concurenţă foarte mare, pentru postul de director au candidat trei profesori şi pentru cel de adjunct, patru cadre didactice. Cele mai mari note le-au obţinut, pentru funcţia de director, fostul inspector şcolar Florin-Liviu Nicoară (135,4), şi pentru funcţia de adjunct Dorina Iova (131,25 de puncte). Actuala directoare Liana Papagiannis, deşi a candidat pentru ambele funcţii, a luat 115,5 puncte, iar adjuncta Anca Maria Mile, care a candidat şi ea pentru ambele funcţii, a luat 123,625 de puncte.   

Tot pe 1 noiembrie s-a dat examen şi pentru conducerea Colegiului Naţional „Iosif Vulcan”, acolo unde Simona Martin a fost admisă cu 131,5 puncte.

Şi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a fost concurenţă. Pe 2 noiembrie au susţinut probele patru profesori, doi pentru funcţia de director şi doi pentru adjuncţi. Actuala directoare Cristina Marian a pierdut bătălia cu Livia Muntean. Marian a luat 131,05 puncte, iar Muntean - 143,125 de puncte. Situaţia nu va fi în mod cert pe placul cadrelor didactice de la „Eminescu” care, după cum Crişana scria în 2013, voiau să iasă în stradă pentru că inspectorul şef de atunci, Daniel Negrean, voia să o impună în funcţie pe Livia Muntean, cea care tocmai a luat cea mai mare notă şi care, cel mai sigur, va ajunge directoare în decembrie. În ceea ce-i priveşte pe adjuncţi, cel mai mare punctaj l-a avut Ioan Cadar - 124,725 de puncte.

Tot miercuri s-au mai dat examene pentru funcţiile de directori la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, acolo unde Adina Carabas Cozma a luat 136,375 de puncte, şi la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, unde Ruben Filimon va rămâne director cu 141,625 de puncte.

În cele 13 zile de examen, cea mai mare notă a luat-o Gheorghina Bîrlădeanu care, la funcţia de directoare a Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, a fost admisă cu 147,5 puncte. 

Conform calendarului Ministerului Educaţiei, primele rezultate ale concursului vor fi afişate pe 18 noiembrie, urmând ca între 24 noiembrie şi 9 decembrie să fie rezolvate contestaţiile şi să se afişeze rezultatele finale. Ultima etapă o reprezintă validarea rezultatelor în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, proces care se va desfăşura pe 16 decembrie 2016.