Zilnic, cetăţenii urbei se confruntă cu tot mai multe probleme. De la sărăcie, oameni fără adăpost, până la străzi impracticabile şi gunoaie depozitate ilegal. Cea care îi deranjează în mod constant pe cetăţeni o reprezintă salubritatea stradală. Strada Emilian Mircea Chitul, deşi este o arteră în zona centrală a urbei, situaţia este dezastruoasă. Aici, pe lângă faptul că spaţiul verde este ticsit cu gunoi, bunuri (atât mobile cât şi imobile) ale riveranilor sunt vandalizate de către persoanele lipsite de moralitate.

Malurile Crişului Repede, "scăldate" în gunoaie
În urma repetatelor sesizări primite din partea riveranilor ne-am deplasat pe strada cu pricina şi, spre uimirea noastră, am constatat că toate coşurile stradale amplasate de municipalitate au fost distruse. Mai mult, malul drept al Crişului Repede este sufocat de gunoaie. "Pe această stradă au fost amplasate anul trecut de nenumărate ori coşuri stradale. Însă, din păcate, mentalitatea unor concitadini lasă de dorit. Toate coşurile amplasate pe malul drept, de la Primărie şi până la Podul Decebal, au fost distruse. De ce nu amplasează municipalitatea un container mai voluminos în această zonă? Sau dacă această sugestie nu li se pare eficientă, de ce nu se angajează agenţi de pază care să verifice din când în când această arteră? Nu cred că municipalitatea preferă să igienizeze zilnic după persoanele de rea-credinţă sau mai bine spus să cheltuie banii publici pentru cei care nu au cei şapte ani de acasă", a răbufnit una dintre riverane. Cu privire la aspectele sesizate, autorităţile locale promit că vor lua măsurile necesare. "Anul trecut în fiecare săptămână malurile Crişului Repede au fost igienizate. La fel vom face şi anul acesta. Însă probabil că va trebui să recurgem la nişte agenţi de pază pentru a-i face pe oameni să fie mai responsabili atât faţă de mediul înconjurător, cât şi faţă de semeni", a precizat Alin Pătroi, inspector în cadrul Serviciului Mass-Media.

Graffiti pe bunurile riveranilor
Pe lângă mormanele de gunoi care zac pe strada Emilian Chitul, riveranii s-au trezit peste noapte cu o mare parte din imobile...pictate. Însă cei care consideră că prin mâzgălirea pereţilor îşi exersează talentele, nu s-au oprit doar la imobile, atenţia acestora îndreptându-se şi către autoturismele parcate regulamentar pe stradă, două dintre ele fiind distruse. De menţionat faptul că graffiti-ul este un tip de însemnare făcut în mod deliberat de oameni pe suprafeţe atât publice, cât şi private, care, făcut fără consimţământul proprietarului, constituie act de vandalism. Potrivit Legii nr. 61/1991 constituie contravenţie scrierea sau desenarea fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, cei care săvârşesc astfel de fapte fiind sancţionaţi cu sume cuprinse între 40 şi 2000 de lei. Potrivit specialiştilor IPJ Bihor, pentru ca astfel de fapte să fie sancţionate, proprietarul unei clădiri vandalizate trebuie să se adreseze printr-o plângere organelor de poliţie.