Lucrări ample de restaurare
Refacerea faţadelor şi înlocuirea învelitorii de tablă de pe turn şi navă, precum şi eliminarea igrasiei din fundaţia Bisericii au început în 2004, când slujitorii Bisericii au achiziţionat materialele necesare. Lucrările propriu-zise au început însă în primăvara anului 2005, conform Autorizaţiei de Construire nr. 801/2004, eliberată în regim de urgenţă de Primăria Oradea, cu desfacerea tablei distruse de pe turn şi navă, înlocuirea asterelei (scândura de brad care susţine tabla) şi a părţilor din jugul de susţinere a turnului şi navei, învelirea cu tablă de cupru de 0,6 mm, importată din Grecia, cu toate ornamentele aferente şi a celor patru cruci de pe turn şi navă.

Instalaţie de paratrăsnet, importată din Franţa
În 2006, a fost definitivată lucrarea de înlocuire a învelitorii de la acoperiş, iar instalaţia de paratrăsnet veche a fost înlocuită cu una nouă, importată din Franţa. Tot în 2006, conform Autorizaţiei de construire nr. 1954 din 13.10.2005, s-a trecut la refacerea faţadei principale (inclusiv tencuiala de pe turn), prin înlocuirea tencuielilor distruse în timp cu tencuieli nobile. Lucrările au continuat anul trecut, cu refacerea faţadelor laterale (nord şi sud), a cornişelor şi aşezarea jgheaburilor şi burlanelor. "Pentru 2008, ne propunem să ducem la bun sfârşit lucrarea de eliminare a igrasiei din fundaţia Bisericii, conform expertizei efectuate de specialistul delegat al Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi refacerea tencuielilor de la fundaţie", ne-a declarat pr. Dumitru Popovici, slujitor al Bisericii cu Lună, cel care a supravegheat îndeaproape desfăşurarea lucrărilor.

Costuri de ordinul milioanelor
Între anii 2004-2007, costurile lucrărilor s-au ridicat la suma de 1.100.000 lei (11 miliarde lei vechi). Conform devizului executat de SC Proiect Bihor SA, prin arh. Alexandru Moisi, suma totală s-ar ridica la 1.600.444 lei. Prin grija purtată de Ministerul Culturii şi Cultelor, a teologului Stelian Gomboş, consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte, a deputatului Cornel Popa, a ministrului secretar de stat Lucia Varga, bihoreni de obârşie, dar şi a secretarului general adjunct al Ministerului Culturii şi Cultelor, Nicolae Sălăgean, şi a altor oameni de bună credinţă, Biserica cu Lună a primit ajutorul cuvenit pentru finalizarea lucrărilor.

Mulţumiri...
Pe această cale, slujitorii Bisericii aduc mulţumiri autorităţilor locale care au oferit, după putinţă, ajutorul financiar necesar, inimosului creştin şi membru în Consiliul Parohial - ing. Constantin Chiruţă, ing. Dorin Negrău, muncitorilor care au executat lucrările şi, în mod deosebit, credincioşilor care, prin donaţiile lor, au sprijinit financiar derularea lucrărilor la această catedrală istorică care, anul acesta, împlineşte 224 de ani de existenţă.