Conducerea Fundației Ecotop din Oradea a organizat joia trecută o conferință de presă, pentru a informa opinia publică cu privire la principalele realizări ale organizației în cei 25 de ani de activitate. Cu această ocazie, au fost prezentate și rezultatele proiectului POSDRU Social Economy 4 All, în urma căruia Ecotop a înființat o întreprindere socială, precum și rezultatele altor activități derulate în acest an pentru Oradea și orădeni.

Descoperă Pădurea Craiului de lângă tine

Anul acesta, Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc finanțează trei proiecte în Oradea, ceea ce este o realizare importantă pentru organizațiile de mediu din municipiu. După ce colegii lor de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor și Aquacrysius și-au lansat deja proiectele, ieri, a venit rândul celor de la Ecotop să prezinte propriul proiect finanțat - „Descoperă Pădurea Craiului de lângă tine”. Proiectul se derulează în perioada mai-septembrie 2016, în parteneriat cu Liceul Tehnologic nr.1 Șuncuiuș. Scopul acestuia este valorizarea capitalului natural al zonei Tomnatec – Zece Hotare din cadrul sitului natural „Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului”, prin crearea unei infrastructuri educaționale alternative, realizarea și distribuirea unor materiale de promovare și organizarea unor activități educative pentru copiii și tinerii din comunitățile locale. Focusat pe două direcții care se întrepătrund și se condiționează reciproc, educație și turism, proiectul este important pentru că vine în sprijinul eforturilor comune de promovare a Munților Pădurea Craiului ca destinație de ecoturism. Printre altele, în cadrul proiectului va fi realizat un filmuleț scurt despre zona Tomnatec – Zece Hotare, dar și o potecă tematică ce va lega balta „La Cârnațu” din fosta lentilă de exploatare a bauxitei, școala gimnazială din zece Hotare, Vârful Runc și platoul Cărmăzan. „Noi am parcurs deja această potecă. Ideea este de a o putea folosi toți cei care vor să descopere un pic altfel zona. E o potecă ce va putea fi parcursă pedestru”, a spus George Togor, ieri, la conferința de presă. Potrivit acestuia, pe potecă vor fi amplasate opt panouri informative, gândite astfel încât să faciliteze activitățile de descoperire și cunoaștere a diversității biologice și geomorfice din platoul Tomnatec – Zece Hotare. „Proiectul se va încheia la sfârșitul lunii septembrie și sperăm că va fi un succes”, a mai spus Togor.

Ecotop, interesat de siturile Betfia și Săcueni

Președintele Ecotop Oradea a anunțat că intenționează să depună documentația pentru luarea în custodie a două arii protejate din Bihor. „Agenția Națională pentru Protecția Mediului a scos la concurs o serie de arii protejate, dintre care unele sunt în Bihor. Noi dorim să luăm în custodie situl Betfia și situl Săcueni. Sunt două zone de interes pentru noi și credem că putem să contribuim la buna gospodărire a valorilor naturale de acolo”, a precizat Togor, care consideră că fiecare arie protejată ar trebui să aibă un administrator responsabil. „Ariile protejate trebuie în așa fel folosite încât să poată fi conservat ce este de conservat, dar și comunitațile să poată beneficia de pe urma acelei arii protejate”, a subliniat acesta.

În altă ordine de idei, pe 13 mai, Ecotop a împlinit 25 de ani de activitate în Oradea. Ieri, la conferința de presă, conducerea Ecotop a prezentat principalele realizări ale organizației din acești ani. „Ecotop Oradea este, dacă nu cea mai veche, printre cele mai vechi organizații de mediu din Oradea. La un moment dat, a fost poate cea mai activă. Noi spunem că și în acest an e activă, chiar dacă nu e atât de vizibilă. Nu ne-am oprit din activitățile de formare”, a menționat George Togor. La rândul său, Eleonora Mircescu, vicepreședintele Ecotop Oradea, a arătat că, în ultimii cinci ani, organizația s-a axat mai mult pe activități de educație pentru copii și tineret.